Vijfde vaccinatielocatie opent in provincie, besmettingscijfers Utrecht gestegen ondanks landelijke trend

PROVINCIE UTRECHT - Er wordt volop gevaccineerd en de eerste proeffestivals zijn achter de rug. Toch kan de vlag nog niet uit: morgen is er weer een persconferentie en naar alle verwachting worden daar weinig tot geen nieuwe versoepelingen aangekondigd. In de rubriek corona vandaag zetten we al het belangrijkste nieuws op een rij.

Daling in landelijke besmettingsaantallen, maar in Utrecht juist meer

De afgelopen 24 uur zijn er vijfhonderd nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Dat zijn er meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat op 463 besmettingen per dag staat. Er werden drie mensen opgenomen in het ziekenhuis. Er werden in de provincie de afgelopen dag geen overleden coronapatiënten gemeld.
Er zijn vandaag in onze provincie 32 meer nieuwe coronabesmettingen dan gisteren. Landelijk daalde het aantal nieuwe coronagevallen juist. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen zondagochtend en maandagochtend 6340 positieve tests, 662 minder dan zondag.
Ook vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen op landelijk niveau lager. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 6481 besmettingen per etmaal. De provincie Utrecht wijkt daarmee af van de landelijke trend.

Ziekenhuisopnames stijgen

Ook in de ziekenhuizen gaat het niet de goede kant op. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen loopt hard op. Op dit moment worden er 2193 mensen aan covid-19 behandeld in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds 3 februari.
In de afgelopen 24 uur steeg het aantal opgenomen coronapatiënten met 120, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is de grootste toename in een dag sinds 4 januari.
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 1555 coronapatiënten. Op de intensive cares liggen 638 mensen met covid-19. Dat aantal lag lange tijd tussen de 500 en 550, schommelde daarna even tussen de 550 en 600, en komt nu voor de derde dag op rij boven de 600 uit.
In het afgelopen etmaal zijn 217 coronapatiënten nieuw op een verpleegafdeling of intensive care beland. In de afgelopen week hebben de ziekenhuizen 1774 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld zo'n 253 per dag. Dat gemiddelde stijgt de laatste weken snel.

Meivakantie ook niet in buitenland

Het advies om niet naar het buitenland op vakantie te gaan blijft nog zeker tot half mei van kracht. Dat melden Haagse bronnen naar aanleiding van een bericht van De Telegraaf. Het demissionaire kabinet had eerder aangekondigd om deze week duidelijkheid te willen bieden over de reismogelijkheden in de meivakantie.

Nu ook prikken in Driebergen

In Driebergen is vandaag de vijfde vaccinatielocatie in de provincie Utrecht geopend, bijna een maand later dan oorspronkelijk gepland. In sporthal Hoenderdaal worden in eerste instantie zo'n driehonderd mensen per dag geprikt en later waarschijnlijk nog meer. Het gaat dan vooral om 75-plussers die het Pfizervaccin krijgen.
In Driebergen is vandaag de vijfde vaccinatielocatie in de provincie Utrecht geopend.
De GGD wil nog meer vaccinstraten openen in de regio, onder meer in Woerden en Stichtse Vecht. In mei moeten er zo'n tien priklocaties zijn in de provincie Utrecht. Liefst wil de GGD in elke gemeente gaan prikken, bijvoorbeeld ook in kerken en buurthuizen.
"We leiden nog steeds tweehonderd mensen per week op om ons te helpen bij deze grote vaccinatiecampagne", zegt Maaike Schaap, hoofd vaccinaties bij de GGD regio Utrecht. "Dus we hopen dat we snel naar meer plekken toekunnen. We zijn daarin alleen wel afhankelijk van de levering van de vaccins."

Universiteiten en hogescholen willen één dag open

Hoewel het kabinet heeft gewaarschuwd dat de universiteiten en hogescholen dicht moeten blijven als de besmettingscijfers niet terug zouden lopen, hoopt de Vereniging van Universiteiten (VSNU) binnenkort toch één dag open te kunnen.
"Vanuit ons perspectief is het niet eerlijk dat het mbo wel een dag per week open mag en de universiteiten en hogescholen niet. We hebben tot 15 december een dag per week fysiek lesgegeven, en dat ging goed. We hadden geen besmettingshaarden, dus wij kunnen het gecontroleerd doen", zei voorzitter Pieter Duisenberg tegen de NOS.
Studentenorganisaties klagen al langer over het gebrek aan perspectief voor studenten in het hoger onderwijs. Vorige week protesteerden enkele studenten nog op het Janskerkhof om fysiek onderwijs af te dwingen. "Het gebrek aan fysiek onderwijs leidt bij veel studenten tot motivatieproblemen, gevoelens van eenzaamheid en depressieve klachten", aldus de organisatie.
Studenten gaven vorige week protestcolleges om aandacht te vragen voor het gebrek aan fysiek onderwijs.
Studenten gaven vorige week protestcolleges om aandacht te vragen voor het gebrek aan fysiek onderwijs. © Joshua de Roos

Burgemeesters willen dat vaccinaties ook meewegen in versoepelingen

Niet alleen het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames, maar ook de hoeveelheid vaccinaties moet meetellen in het wel of niet verlengen van coronamaatregelen. Dat vinden burgemeesters in het Veiligheidsberaad, het overleg van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio's. "Niet alleen de besmettingen, maar ook de vaccinatiegraad neemt toe. Dat laatste cijfer is juist heel positief", zegt voorzitter Hubert Bruls van het beraad en tevens burgemeester van Nijmegen voorafgaand aan de vergadering.
De burgemeesters bespreken vandaag onder meer de avondklok in relatie tot de zomertijd en de ramadan met minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Mensen willen met de ramadan hun familie bezoeken. Laten we hopen dat er rond die tijd meer versoepelingen zijn", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam. Morgen maakt het kabinet het plan voor de komende weken bekend.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.