Burgemeesters willen dat avondklok uur later ingaat

Sharon Dijksma vanavond op het Veiligheidsberaad.
Sharon Dijksma vanavond op het Veiligheidsberaad. © Jeroen Jumelet, ANP
PROVINCIE UTRECHT - De avondklok moet een uur later ingaan. Dat vinden de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad, onder wie Sharon Dijksma van Utrecht.
De verschuiving van de avondklok zou nodig zijn volgens de voorzitters van alle Veiligheidsregio's in het land omdat het steeds langer licht blijft en het mooier weer wordt. Omdat mensen naar buiten willen, zou de druk op handhavers anders te groot worden.
Ook ramadan speelt een rol: na een dag vasten zouden moslims graag op familiebezoek willen gaan, aldus burgemeester Aboutaleb van Rotterdam vanmiddag. Volgens hem is het verstandig om rekening te houden met het feit dat er na het begin van de ramadan half april een miljoen mensen zijn die het dan elke avond 'ingewikkeld' zouden vinden om zich aan de avondklok te houden.
Minister Grapperhaus gaat deze week in overleg met moslimorganisaties. Hij wil ze dan uitleggen wat er volgens het kabinet op Nederland af komt: "De piek van de derde golf komt echt in de tweede helft van april. Dan is het alle hens aan dek om te voorkomen dat de situatie doorslaat."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.