Romeijn doet aangifte tegen Vizier Op Links na delen adres in chatgroep

Romeijn in 2017 op popfestival Noorderslag
Romeijn in 2017 op popfestival Noorderslag © Raymond van Olphen, ANP
UTRECHT - De Utrechtse muzikant Aafke Romeijn doet ook aangifte tegen het radicaal-rechtse platform Vizier Op Links. Volgens Romeijn zou via een appgroep van het platform op chatdienst Telegram haar adres zijn verspreid met het verzoek aan mensen om langs te gaan.
Romeijn is de vierde persoon waarvan bekend is dat ze naar de politie stapt. Eerder deden historicus Nadia Bouras, GroenLinks-politicus Huub Bellemakers en de aan ontwikkelingsorganisatie Cordaid verbonden Paul van den Berg dit ook. Enkelen van hen kregen stickers van Vizier Op Links bij hun huis geplakt. Daarop stond: 'Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier Op Links.'

Vizier Op Links

Vizier Op Links is een platform uit de rechtse hoek van het politieke spectrum dat links activisme zegt te onthullen. Daarvoor wordt openbare informatie met de duizenden volgens op twitter gedeeld. Maar er worden ook privégegevens geplaatst van mensen die 'links' zouden zijn.
Zo werd van de feministische schrijver Nydia van Voorthuizen, die op twitter met een sportschool in de clinch lag over iemand die geen hijab mocht dragen, de Kamer van Koophandel-gegevens gedeeld. Ook werd haar werkgever Coffee Company ingelicht.
Op hun twitter-account ontkent het actieplatform verantwoordelijk te zijn voor de stickers bij huizen. "Beetje ingewikkeld om ons ieder individueel stickertje aan te rekenen. Links probeert ons vanaf dag één te framen en te cancellen. Niks nieuws."

Twitter-stop Romeijn

Romeijn stopte eerder al op twitter na bedreigingen. Die ontving ze naar eigen zeggen op de berichtenwebsite, via de mail en in de brievenbus. Het verspreiden van haar adres via een chatgroep die verbonden is aan Vizier Op Links was voor haar de druppel.
Romeijn op Instagram: "Vanochtend heb ik aangifte gedaan tegen Vizier Op Links vanwege opruiïng voor het verspreiden van mijn adresgegevens met de oproep om langs te gaan. En ik ben niet de enige. Het OM gaat de aangiftes bundelen, dat stemt hoopvol. Morgen lekker de studio in om mijn album in te zingen. Veel meer zin in."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.