Wordt Lopik opgeslokt? 'Bang zijn is een slecht uitgangspunt'

© RTV Utrecht
LOPIK - De zelfstandigheid van Lopik staat ter discussie. Er komen steeds meer taken en grote vraagstukken af op de kleine gemeente. En dat kost heel veel geld en mankracht. Vanavond hakt de gemeenteraad de knoop door over de toekomst.
Lopik moddert al een tijdje aan, oneerbiedig gezegd. "We dichten gaten nu met incidenteel geld. We teren in op ons spaarpotje en dat houden we niet heel lang vol", zegt wethouder Gerrit Spelt. Angst om opgeslokt te worden door een grote regiogemeente heeft hij niet. "Bang zijn is een slecht uitgangspunt. De vraag is hoe de burger het best gediend kan worden. Besturen is vooruitzien. Daarom nemen we zelf een besluit in plaats van dat anderen voor ons doen."
Lopik staat voor ingrijpende keuzes op het gebied van klimaat, energie en woningbouw. Tegelijkertijd kwamen er afgelopen jaren taken bij het op het gebied van jeugd- en ouderzorg. Daarnaast moet het groen gesnoeid blijven worden en de paspoorten en rijbewijzen verlengd. Liefst een beetje snel.
Vorig jaar nog was er onrust in het Lekdorp. Het college wilde zwembad Lobeke sluiten om de begroting rond te krijgen. Een belastingverhoging en het schrappen van jongerenwerk voorkwamen dit. Maar dat je zo niet kan blijven besturen, leefde breed.

Nadenken over toekomst

De raad opperde om serieuzer na te denken over toekomst van Lopik en wierp de vraag op of de inwoners nog wel goed gediend kunnen worden. Dat dienen bestaat bijvoorbeeld uit groenonderhoud, maar kan ook zijn: nadenken over strategische opgaves op het gebied van wonen en klimaat.
Het college heeft nu een voorstel gedaan om na te denken over de toekomst van de Lopik. Er zijn twee smaken volgens de wethouder. "Of we blijven zelfstandig en schalen af naar de minimaal noodzakelijke dienstverlening of we pakken ook strategische keuzes op en gaan toe naar een grotere organisatie en hogere gemeentelijke belastingen." Want dat er geld bij moet is wel duidelijk, alleen al om te investeren in personeel.
Het is volgens de wethouder de vraag in hoeverre inwoners gehecht zijn aan Lopik als zelfstandige organisatie met die gemeentenaam op een plaatsnaambord. "Of gaat het hen meer om de betaalbaarheid en ook die goede dienstverlening? Persoonlijk vind ik het voortbestaan van gemeenschappen belangrijker dan het voortbestaan van de zelfstandige organisatie Lopik."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.