Terug bij af: vaders lang niet meer zo geëmancipeerd als in het begin van de coronacrisis

© ANP
UTRECHT - Het leek zo mooi: vaders deden in de eerste maanden van de coronacrisis meer huishoudelijke taken en zorgden vaker voor de kinderen. Maar een jaar later zijn we al weer terug bij af, blijkt uit onderzoek van de Utrecht, de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit. Aan de meting deden 1097 respondenten in 901 huishoudens mee.
Tijdens de eerste lockdown in april waren de zorgtaken tussen vaders en moeders veel gelijker verdeeld dan voor de coronacrisis, 22 procent van de vaders zei meer zorgtaken op zich te nemen. In juni was dit gestegen naar 31 procent. Daarna daalde dit echter en in november zei nog 18 procent van de vaders meer huishoudelijke klussen te doen dan voor corona. In 33 procent van de gezinnen waren de zorgtaken in november ongeveer gelijk verdeeld.

Vaders positiever

De vaders zijn volgens de meting positiever over de verdeling van de taken. Ze geven gemiddeld een 7,5 en moeders een 6,9 op een schaal van 1 tot 10. Socioloog Mara Yerkes, projectleider van deze studie en verbonden aan de Universiteit Utrecht, constateert dat de ingezette emancipatie die te zien was aan het begin van de coronacrisis stokte aan de vooravond van de tweede, strengere lockdown. "We kunnen zelfs stellen dat de situatie van ouders in november 2020 weer lijkt op die van vóór corona."
In november voelde 42 procent van de ondervraagde moeders een hogere werkdruk dan voor de coronacrisis. Bij vaders was dit 31 procent. Gedurende de hele coronacrisis is het percentage moeders dat een hogere werkdruk voelde dan voor de eerste lockdown ongeveer gelijk gebleven. In april en juni voelde ongeveer 40 procent een hogere druk. Bij vaders schommelt dit meer. In april gaf 31 procent aan meer werkdruk te ervaren, in juli daalde dat naar 26 procent.
Vooral ouders met een cruciaal beroep zeggen meer werkdruk te ervaren, 47 procent gaf dat aan. Ouders met een niet-cruciaal beroep hadden in 28 procent van de gevallen meer werkdruk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.