Onderzoek naar ontsporing tram op Uithoflijn, ook kruising en verkeerslichten onder de loep

UTRECHT - De gemeente en provincie Utrecht doen samen met vervoerder Qbuzz onderzoek naar het ongeluk op de Uithoflijn, waarbij een sneltram ontspoorde.
De gemeente richt zich op de kruising en de verkeerslichten op de Laan van Maarschalkerweerd. De provincie laat een extern bureau onderzoeken hoe de tram heeft kunnen ontsporen. "De conclusies bespreken we vervolgens met elkaar."
De ontspoorde tram.
De ontspoorde tram. © Pieter Krijne
Het ongeluk gebeurde vorige week. De tram werd op een gelijkvloerse kruising op de Laan van Maarschalkerweerd aangereden door een Jumbo-bestelbus en liep uit de rails. Nog niet eerder ontspoorde een sneltram in Utrecht zo ernstig. Niemand raakte gewond, wel ontstond veel schade. Twee dagen lang kon de tram niet rijden.
Railbouwkundig expert Michaël Steenbergen van de Technische Universiteit Delft liet vorige week bij RTV Utrecht zijn licht schijnen op het ongeluk. Hij gaf aan dat de nieuwe lichtgewicht sneltrams die in Utrecht rijden per definitie gemakkelijker zijdelings uit de rails gedrukt kunnen worden.
Vrijdag meldde de politie dat de chauffeur van de bestelbus door rood is gereden bij de kruising. Ook zou hij onder invloed zijn geweest, maar dat werd later weer ingetrokken omdat het onderzoek nog niet helemaal afgerond was.
De bestelbus en de tram.
De bestelbus en de tram. © Koen Laureij
Wethouder Lot van Hooijdonk meldt aan de gemeenteraad dat er geen aanwijzingen zijn dat de fysieke inrichting van de kruising tekort is geschoten bij het ongeluk. Toch wordt nu dus nader onderzoek gedaan naar het incident.
Donderdag zei de wethouder bij het vragenuur dat er vooralsnog geen onderzoek kwam van de gemeente. "Het was even schrikken en dit zien we liever niet", vertelde ze aan de raadsleden. Ze verwees verder naar het onderzoek van de politie.
Zowel omwonenden als sportvereniging Kampong uiten al langer kritiek op verkeerssituaties op de Uithoflijn.