Utrechts Landschap breidt gebied uit: 'Ruimte voor natuur én voor mensen'

Saskia van Dockum, directeur Utrechts Landschap.
Saskia van Dockum, directeur Utrechts Landschap. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Het Utrechts Landschap heeft zijn grondgebied afgelopen jaar uitgebreid met een weidevogelgebied bij Woerden, een open veld bij de Maarssense Dichterswijk en delen van de uiterwaarden langs de Nederrijn. Inmiddels beheert de stichting 5.821 hectare natuur, waarvan 5.609 in eigendom, zo meldt het jaarverslag van Utrechts Landschap.
Volgens directeur Saskia van Dockum, die vanmorgen met Radio M Utrecht het Hooge Land bij Maarssen bekeek, blijven de nieuwe gebieden voor altijd groen. "We gaan kersenbomen planten langs een van de kanten", legde ze uit aan verslaggever Robert Jan Booij. "Daarmee verhogen we de biodiversiteit. Meer vogels, meer andere dieren, daar leent dit stukje zich echt voor. Stel je die mooie bloesem in het voorjaar eens voor!"

Geschonken

De kersenbomen Hooge Land bij Maarssen waren een idee van de heer Spelt, de agrariër die het eeuwenoude boerenland aan het Utrechts Landschap gaf. "Deze mijnheer heeft het aan ons geschonken", zegt Van Dockum. "We zorgen ervoor dat het niet bebouwd gaat worden, zodat je de open ruimte en natuur om je heen houdt."
De coronadrukte heeft volgens Van Dockum duidelijk gemaakt hoe groot de behoefte is aan meer natuur rond de stad. "Geleidelijk proberen we de natuurgebieden aaneen te rijgen, zodat je een groot gebied krijgt met ruimte voor natuur én voor mensen."

30.000 Utrechters

Een paar weken geleden maakte het Utrechts Landschap al bekend dat het ook de vriendenkring afgelopen jaar met 3800 donateurs heeft vergroot. "We tikken de 30.000 Utrechters aan, voor het eerst in ons bestaan", aldus Van Dockum.
Donateurs, of 'beschermers zoals Utrechts Landschap ze noemt, zijn volgens Van Dockum goed voor ruim 20 euro per jaar, maar vaak verhogen ze het basisbedrag zelf nog wat. "Gemiddeld krijgen we 30 euro per donateur per jaar en soms zitten daar grote uitschieters bij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.