RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

OM eist 5,5 jaar cel voor brute woningoverval Straatweg, man (72) geboeid en gewond achtergelaten

UTRECHT - Hij werd thuis overvallen, vastgebonden met kabelbinders en vervolgens naakt en gewond achtergelaten. Een 72-jarige Utrechter beleefde vorig jaar een horrornacht toen drie overvallers zijn appartement aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht binnendrongen. Vandaag eiste het OM 5,5 jaar cel tegen een 32-jarige Amsterdammer voor zijn betrokkenheid.

Het slachtoffer is nog altijd niet hersteld van die nacht. Hij heeft niet alleen fysiek klappen gekregen, maar ook psychisch. Hij wordt geplaagd door gevoelens van angst en onveiligheid en slaapt sinds de overval met een honkbalknuppel naast zijn bed.

Verdachte Yusef B. bekende dat hij erbij betrokken was, maar zei vandaag in de Utrechtse rechtbank dat hij niets met al het geweld te maken had. De officier van justitie geloofde daar niets van en eiste dus 5,5 jaar cel. Ook vindt het OM dat B. 3000 euro schadevergoeding moet betalen aan het slachtoffer.


Wiethok
De woning van het slachtoffer bevindt boven een supermarkt aan het begin van de Amsterdamsestraatweg. De verdachte vertelde in de rechtbank dat hij op 17 juni om drie uur 's nachts met twee bekenden via een container het balkon was opgeklommen. Wie de anderen waren, wil hij niet zeggen. Zij komen uit Utrecht en hadden hem verteld dat het om een inbraak in een wiethok ging en dat er niemand thuis was, beweerde hij.

Op het balkon sloeg B. met een breekijzer het raam in en stak hij zijn arm naar binnen om de sleutel om te draaien die nog in het slot van de balkondeur zat. Daarbij raakte hij gewond aan zijn hand. Volgens B. renden de andere twee naar binnen en begonnen zij de bewoner te schoppen en te slaan, terwijl hij zelf een doekje voor zijn bloedende hand zocht.

Toen hij erachter kwam dat er geen wiet in het kleine appartement werd gekweekt, zou hij meteen zijn vertrokken. Maar volgens de officier van justitie had hij in de hal al in een oogopslag kunnen zien dat de flat te klein was om een wietkwekerij te herbergen. Bovendien zegt de bewoner dat de drie mannen ongeveer een kwartier lang in zijn woning waren.


Afgetuigd
Volgens het Openbaar Ministerie komt het verhaal van de verdachte totaal niet overeen met de sporen in de flat en de verklaring van het slachtoffer. De bewoner werd wakker van gebonk en glasgerinkel en werd in zijn halletje door drie mannen met bivakmutsen aangevallen. Daarbij riepen ze dat ze geld wilden. De man werd geschopt en geslagen en vastgebonden met tiewraps, daarna doorzochten de overvallers zijn kleine flat.

In het ziekenhuis bleek dat de maag van het slachtoffer omhoog was gekomen door de trappen van de overvallers. De man had een breuk in een oogkas, zijn oorschelp was kapot en hij zat onder de bloeduitstortingen. Hij heeft nog steeds problemen met zijn gehoor.

Dna
De politie kwam verdachte Yusef B. op het spoor door het dna dat op de tiewraps en de polsen van het slachtoffer is aangetroffen. Ook zat zijn dna op een kussen van een bank die was doorzocht, op een nachtkastje en op een ladekast. Volgens de officier van justitie zijn dat bij uitstek plaatsen waar iemand geld zou kunnen verstoppen en kun je er lastig wiet in kweken.


Voor het OM is duidelijk dat verdachte B. en de anderen op zoek waren naar geld en kostbaarheden. Het slachtoffer had vroeger een sigarenzaak en rijdt in een Mercedes. De overvallers zouden daaruit waarschijnlijk hebben afgeleid dat er bij de 72-jarige Utrechter wel wat te halen viel. In de rechtbank vertelde B. ook dat hij zich door de anderen uit geldnood had laten overhalen om mee te doen.

Spanje en corona
De verdachte is een bekende van politie en justitie, die zijn dna-profiel in het archief bewaren. Hij is eerder veroordeeld voor inbraken, een overval op een Arnhemse juwelier en hennepteelt. Direct na de overval in Utrecht vluchtte hij naar Spanje. De politie in Nederland kwam hem daar op het spoor toen hij geld van zijn rekening opnam. Hij werd aangehouden in een hotel en op 2 december naar Nederland overgebracht.

Volgens de verdediging ontbreken in het dossier documenten van de Spaanse justitie over de aanhouding van B. Ook zou hij door de Spaanse politie slecht zijn behandeld. Na aankomst in Nederland werd hij in het arrestantencomplex in Houten in een isoleercel geplaatst, omdat hij vanwege een mogelijke coronabesmetting in quarantaine moest en de andere cellen vol zaten. Dat alles is reden voor strafverlaging, vindt de verdediging.


Of de rechters rekening houden met de kritiek op de aanhouding en opsluiting van B. wordt over twee weken duidelijk. Dan doet de rechtbank uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -