Avondklok naar 22.00 uur en dat betekent uur langer sporten: 'Wordt iedereen toch vrolijk van'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De avondklok zal vanaf volgende week niet om 21.00 uur, maar om 22.00 uur van start gaan. Dat is volgens ingewijden besloten in het kabinetsberaad. Vanavond zal premier Rutte het nieuws officieel bekendmaken op de coronapersconferentie. Tot genoegen van sportclubs en -verenigingen. "Een uur later avondklok, betekent een uur langer sporten", zegt Verenigingsmanager van Kampong Hockey Jans Pijbes opgewekt.
Om er nu voor te zorgen dat iedereen op tijd thuiskomt, moet er al vroeg worden gestopt met het geven van trainingen. "De ballen en hesjes moeten 's avonds al om vijf over acht verzameld worden, zodat het terrein om half negen leeg is", aldus Pijbes. "Het is daarom heel fijn dat we straks een uur langer hebben."

Capaciteit opkrikken

Cees Verhoef, directeur van het sportcomplex Olympos, benoemt ook dat "iedereen hier alleen maar vrolijk van wordt". De huidige sportcapaciteit van het complex is minder dan een derde ten opzichte van voor corona. "Op deze manier komen we weer een stuk dichterbij de normale trainingscapaciteit", stelt Verhoef.
Voor sportcomplex Olympos wordt het nog wel een uitdaging om het extra uur dat er vanaf volgende week bijkomt eerlijk te verdelen over de sporten. "In de coronatijd zijn met name tennissen en klimmen populair geworden. Maar we hebben ook rugbyers, hockeyers, voetballers en korfballers."

De gezelligheid ontbreekt

Ondanks de versoepeling van de avondklokmaatregel zullen de overige maatregelen ervoor zorgen dat sporten nog te weinig sociaal is, vindt Pijbes. "Sport dient als een sociaal vangnet. Maar door de gesloten kantines en het afstand houden zowel voor als na de training is dit een stuk minder het geval."
Olympus directeur Pijbes merkt ook op dat het uurtje extra sporten niet veel verandering in de sfeer op het complex zal brengen. "Pas als de sportcafés en -terrassen weer open mogen, kan de gezelligheid weer komen", zegt Verhoef. Toch blijven beide mannen optimistisch: "Het feit dat je mag sporten is al honderd keer beter dan dat er niks mag", aldus Verhoef.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.