Stoppen met het voeren van vogels

ZEIST - Vogelbescherming Nederland in Zeist roept op om tijdelijk te stoppen met het voeren van vogels en met het geven van drinkwater.
De organisatie deed dit zondag in de uitzending van Vara’s Vroege Vogels op advies van Onderzoeksinstituut Alterra onderdeel van UR Wageningen. Reden is dat de besmettelijke vogelziekte Trichomonasis (het geel) zich steeds verder over ons land verspreidt.
De afgelopen week werden in totaal ruim tweehonderd verdachte vogels gemeld, die vrijwel zeker aan de ziekte overleden zijn. De grootste kans op besmetting bevindt zich op plaatsen waar vogels gevoerd worden en te drinken krijgen. Behandeling van wilde vogels is vrijwel onmogelijk. Uit voorzorg adviseert de vogelbeschermingorganisatie om voorlopig te stoppen met voeren en alle badjes, water- en voederattributen uit de tuin te verwijderen. Hoe lang deze tijdelijke maatregel duurt is nog onduidelijk.
De concentraties dode vogels spitsen zich nog steeds toe in de provincies Overijssel en Gelderland. Wel heeft de ziekte zich inmiddels over het gehele land verspreid. Met uitzondering van Zeeland en de Waddeneilanden werden in alle provincies een of meerdere besmette vogels gevonden. Opvallend zijn de aantallen gemelde groenlingen, merels en Turkse tortels.
Tijdelijke besmetting
De vogelziekte het geel is vooral bekend bij duiven en zo nu en dan bij roofvogels en uilen. Uiterlijk ziet het er uit als kazig abces in de keelholte, de vogels komen om door verstikking of verhongering. Afgelopen maanden zijn in Duitsland grote aantallen zangvogels aan de infectie gestorven. Er zijn geen aanwijzingen dat de ziekte overdraagbaar is op de mens.
Zodra gevaar voor besmetting is geweken zal Vogelbescherming dit bekend maken en kan voedering hervat worden. De verwachting is dat in de herfst het aantal besmettingen zal afnemen en in de winter geheel zal stoppen. De ziekteverwekker gedijt namelijk het beste bij hoge temperaturen. Mensen die tot nu toe voerden hoeven zich geen zorgen te maken dat gezonde vogels nu honger gaan lijden, er is op dit moment ruim voldoende voedsel en drinken in de natuur aanwezig.
Meldingen
Vindt men verdachte dode vogels in de tuin of omgeving dan kan men die melden via www.vogelbescherming.nl of www.sovon.nl. Gaat het om nog levende zieke vogels of heeft u vragen hierover dan kunt u contact opnemen met het Servicecentrum van Vogelbescherming Nederland (tijdens kantooruren 030-6937700).

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.