RIVM ziet situatie verslechteren, een uurtje langer boodschappen en heeft horeca straks nog wel personeel?

PROVINCIE UTRECHT - Een uurtje langer buiten blijven, niet naar het buitenland in de meivakantie en zorgen bij het RIVM. Vanavond is er weer een persconferentie, en het ziet ernaar uit dat er weinig tot geen versoepelingen worden aangekondigd - alleen de avondklok gaat vanwege de zomertijd waarschijnlijk een uurtje later in. In de rubriek corona vandaag zetten we het belangrijkste coronanieuws op een rij.

Aantal besmettingen in provincie daalt licht

De afgelopen 24 uur zijn er 445 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Dat zijn er net iets minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat op 462 besmettingen per dag staat. Er werden zeven mensen opgenomen in het ziekenhuis en er werden in de provincie de afgelopen dag drie overleden coronapatiënten gemeld.
Utrecht past daarmee, in tegenstelling tot gisteren, weer in de landelijke trend. In heel Nederland daalde het aantal nieuwe coronagevallen het afgelopen etmaal voor de tweede dag op rij. Er werden 5636 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 682 minder dag een dag eerder.
Ook vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen landelijk gezien lager. Het gemiddelde aantal besmettingen lag namelijk op 6572 besmettingen per 24 uur.

Zorgen bij het RIVM: reproductiegetal neemt toe

De situatie in Nederland verslechtert, schrijft het RIVM vandaag. De afgelopen week, tot en met dinsdag, zijn er 46.005 mensen positief op corona getest. Dat is 16 procent meer dan de week ervoor.
Het reproductiegetal, dat de mate van besmettingen aangeeft, is verder gestegen, van 1,06 op 1 maart naar 1,11 op 8 maart. Een reproductiegetal van 1,11 betekent dat 100 mensen met het coronavirus samen 111 andere mensen besmetten.
Ook het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis of op de intensive care ligt, stijgt. In de afgelopen week belandden 1441 mensen met corona in het ziekenhuis, dat waren 114 opnames meer dan de week ervoor. Op de intensive cares werden 313 mensen opgenomen, 39 opnames meer dan in de week ervoor.
In de leeftijdsgroep 18 tot en met 24 jaar is het aantal positieve meldingen het hoogst, met 359 meldingen per 100.000 inwoners. Maar in alle leeftijdsgroepen is een stijging te zien.
Verhoudingsgewijs de grootste stijgingen zijn bij kinderen: 23 procent meer bij de groep tot en met 12 jaar en 29 procent extra bij 13 tot en met 17 jaar. Dat komt volgens het RIVM waarschijnlijk vanwege het heropenen van het primair onderwijs en kinderopvang per 3 februari en het gedeeltelijk heropenen van de scholen in het voortgezet onderwijs per 1 maart.
Bij mensen vanaf 70 jaar nam het aantal positieve coronatesten per 100.000 inwoners het minst toe; met 8 procent in de afgelopen week. Dit is gedeeltelijk te verklaren door het vaccinatieprogramma, denkt het RIVM.

Emancipatie vaders weer terug bij af

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit blijkt dat de taken van vaders en moeders weer even ongelijk verdeeld zijn als voor de coronacrisis.
In het begin deden vaders juist meer huishoudelijke taken. Ook zorgden ze vaker voor de kinderen. Volgens socioloog en projectleider van het onderzoek Mara Yerkes stokte de ingezette emancipatie aan de vooravond van de tweede, strengere lockdown. "We kunnen zelfs stellen dat de situatie van ouders in november 2020 weer lijkt op die van voor corona."

Een uurtje langer licht, een uurtje langer boodschappen doen

Naar alle waarschijnlijkheid kondigt het demissionaire kabinet vanavond aan dat de avondklok een uurtje later ingaat. Gisteren zeiden de burgemeesters van het Veiligheidsberaad al dat ze dat graag wilden, omdat de zomertijd komende zondag ingaat.
Supermarkten zullen naar verwachting langer openblijven als het kabinet besluit om de avondklok niet om 21.00 uur maar om 22.00 in te laten gaan. Volgens koepelorganisatie CBL zal het verruimen van de openingstijden ook bijdragen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus.
De supermarkten raden klanten alvast aan om ook na te denken over de paasinkopen. In de periode voor Pasen is het doorgaans een drukte van belang, vergelijkbaar met drukte voor kerst. "Omdat de horeca gesloten moet blijven, zullen mensen nog meer hun best doen om er thuis wat van te maken", aldus een woordvoerder van het CBL.
Verder blijft de koepelorganisatie het winkelend publiek oproepen om verspreid over de dag naar de supermarkten te komen, en vooral wat vaker in de ochtenduren. Werkgevers zouden daar ook rekening mee moeten houden, zo klinkt het.

Horeca straks zonder personeel, waarschuwt vakbond

Als de horeca straks weer open mag, is het maar de vraag of er voldoende personeel te vinden is. Daarvoor waarschuwt vakbond FNV. Een op de vijf werknemers heeft sinds het begin van de coronacrisis de sector verlaten, blijkt uit cijfers van het CBS. Het gaat om bijna 90.000 medewerkers die iets anders zijn gaan doen tussen januari 2020 en afgelopen december. Veruit de meesten zijn sinds september uitgestroomd.
"Als de horecabedrijven hun deuren weer mogen openen is het zoeken met een lantaarntje naar medewerkers die de zaak weer kunnen opbouwen", zegt bestuurder Edwin Vlek van FNV Horeca. Volgens hem hebben velen die graag in de horeca hadden willen blijven werken toch voor een vertrek gekozen vanwege het gebrek aan zekerheid.
Het voortdurende gebrek aan perspectief en de ontoereikende tegemoetkoming in de loonkosten terwijl er sprake is van een verplichte sluiting, hebben de negatieve ontwikkeling in de hand gewerkt", zegt hij. FNV wil dan ook dat voortaan 100 procent van de loonkosten worden vergoed. Zo kunnen bedrijven volgens de vakbond de overgebleven medewerkers in dienst houden.
Er hebben ook veel minder jongeren gekozen voor een toekomst in de horeca. Het aantal aanmeldingen voor de opleidingen is met 75 procent gedaald.

Bedrijven steunen horecazaken

Om diezelfde sector, de horeca, te ondersteunen met extra inkomsten, gaan bedrijven die het minder moeilijk hebben advertenties plaatsen op ramen van gesloten zaken. Het initiatief 'Reclame voor Horeca' komt uit Amsterdam, en volgens de bedenkers heeft ook Utrecht hier oren naar.
In Amsterdam hangen de eerste reclameposters van supermarktketen Dirk van den Broek al op de ramen van horecazaken. Per raam krijgen de uitbaters van cafés en restaurants een paar honderd euro. "Dat is niet genoeg om de hele huur mee te betalen, maar alle kleine beetjes zijn welkom", aldus een woordvoerder van Reclame voor Horeca.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.