Ook inwoners De Ronde Venen lopen nog niet warm voor windmolens: 'Liever op zee'

DE RONDE VENEN - Windenergie ontwikkelt zich zo langzamerhand als minst populaire energiebron. Althans, de molens die de energie moeten opwekken. Onlangs maakte Wijk bij Duurstede bekend dat er in de gemeente geen ruimte is voor windmolens, keerden omwonenden van polder Zijderveld zich tegen de komst van windturbines en zetten 16 gemeenten de energieplannen in de koelkast om meer tijd te nemen de inwoners beter te informeren. En nu is er een kink in de kabel voor de duurzame ambities van de gemeente De Ronde Venen.
De enige windmolen van De Ronde Venen in Mijdrecht
De enige windmolen van De Ronde Venen in Mijdrecht © RTV Utrecht / Peter Knieriem
"Wij zijn tegen windmolens hier bij de Vinkeveense Plassen", laat Marcelle Buitendam van actiegroep Red de Plassen! weten. "Ten eerste is er een gezondheidsrisico voor mensen en dieren die hier wonen. En ten tweede wordt het uitzicht verpest."
"Wij zijn tégen windmolens in het Geingebied", zegt voorzitter Rien Leemans van 'Spaar het Gein' al net zo fel. "Dit gebied heeft een bijzondere culthistorische, landschappelijke en recreatieve waarde."

Duizenden handtekeningen

De actiegroepen zijn de afgelopen weken weer extra actief en haalden duizenden handtekeningen op tegen de plaatsing van windmolens in hun gemeente. De gemeente De Ronde Venen publiceerde onlangs een kaart waarop 8 'zoekgebieden' staan aangegeven die geschikt zijn voor de opwekking van duurzame energie, met windmolens of zonnevelden.
Veel weerstand tegen windmolens in gemeente De Ronde Venen
De gebieden zouden met inspraak van inwoners zijn bepaald, maar de actiegroepen zetten daar vraagtekens bij. Leemans: "Er is een zoekgebiedenkaart online gegaan, van de gemeente. Dat was een hele vage kaart waarop je niet goed kon intekenen wat wél of níet geschikt was." Buitendam: "1000 tot 1500 mensen hebben die kaart ingevuld, maar dat is natuurlijk helemaal niet representatief voor een gebied van 44.000 inwoners die te maken krijgen met windmolens."

Wind op zee

De hele procedure moet opnieuw vinden ze. De gemeenteraad gaat de zoekgebieden straks namelijk vaststellen en verder onderzoeken. Het liefst zouden de actiegroepen willen dat alle plannen voor windmolens van tafel gaan. "Op zee waait het natuurlijk ook, behoorlijk meer dan op land. En je haalt daar ook veel meer rendement", zegt Buitendam. Leemans vult aan: "De vraag is of je dit allemaal wel op land moet uitspreiden, als hagelslag."
Voorlopig zal de enige windmolen die De Ronde Venen nu rijk is, in Mijdrecht, het nog wel even alleen moeten doen dus. Verantwoordelijk wethouder Kiki Hagen gaat namelijk naar de Tweede Kamer en daarom stelt de gemeenteraad het besluit over de zoekgebieden uit. Een nieuwe wethouder zal opnieuw gaan praten met inwoners en een nieuwe datum prikken voor het besluit.
Lees meer over dit onderwerp in ons Dossier Energietransitie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.