Na 24 jaar heeft gestorven verzetsman Gijsbert Vonk weer plaquette op station Driebergen-Zeist

© RTV Utrecht / Niels Drost
DRIEBERGEN-RIJSENBURG/ZEIST - Nabestaanden van Gijsbert Vonk, een NS-medewerker die omkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog, hebben vandaag een plaquette op station Driebergen-Zeist onthuld ter nagedachtenis aan de verzetsman. Hij stierf op 23 maart 1945, op 25-jarige leeftijd.
Gijsbert Vonk had al een gedenkplaat op het station in Driebergen-Zeist. Die werd al in 1948 geplaatst, maar bleek na een verbouwing in 1997 kwijtgeraakt. Nu het nieuwe station van Driebergen-Zeist officieel in gebruik is genomen, vond de NS het tijd voor een replica.
"Gijsbert Vonk is één van de honderden NS-medewerkers die is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog", aldus de NS. "De 25-jarige verzetsman werd toentertijd beschoten na een illegale verzetsactie. Op 23 maart 1945 overleed de jonge Gijsbert aan zijn verwondingen."
In totaal zijn er 110 treinstations in Nederland waar plaquettes hangen van NS-medewerkers die stierven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze zijn op verschillende stations te vinden, afhankelijk van voormalige woonplaats van de oorlogsslachtoffers.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.