Lockdown verlengd tot 20 april, Rutte ziet geen mogelijkheid tot versoepelen

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - De lockdown wordt verlengd tot 20 april. In de meivakantie geldt het dringende advies om niet naar het buitenland te gaan. Ook werkt het kabinet aan plan om bedrijven door de crisis te helpen. Dat zijn de belangrijkste boodschappen die premier Rutte vanavond had in zijn corona-persconferentie.
Volgens de premier zijn de besmettingscijfers zo zorgelijk dat versoepelen geen optie is. De enige verandering is dat de avondklok een uur 'naar achteren' wordt geschoven. Vanaf 31 maart gaat het binnenblijf-gebod in om 22.00 uur in plaats van om 21.00 uur.
De regering wil zo snel mogelijk duidelijkheid geven over de vraag of Nederlanders in de zomervakantie naar het buitenland kunnen. Mogelijk gebeurt dat op 13 april, dan is de volgende corona-persconferentie.
"Ik begrijp, dit valt tegen", zei Rutte. "Ik snap het ongeduld." Als de besmettingscijfers de komende tijd meevallen, kan er mogelijk toch al voor 20 april meer worden versoepeld, voegde de premier nog toe.

Hoger onderwijs

Testen moeten het mogelijk maken om het hoger onderwijs sneller te openen, zei minister De Jonge tijdens de persconferentie. Als onderwijsinstellingen dat kunnen organiseren en de besmettingscijfers het toelaten, mogen ze vanaf 26 april één dag per week fysiek lesgeven aan hun studenten.
Verder zei De Jonge dat hij er nog altijd naar streeft dat op 1 juli alle Nederlanders zijn gevaccineerd.
Burgemeester Kats van Veenendaal uitte op Twitter zijn teleurstelling over het slechte nieuws:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.