Gemeente: Proef met heropening horeca Utrecht gaat wel degelijk door, maar in afgeslankte vorm

© Pixabay
UTRECHT - De proef van de gemeente Utrecht om het coronagedrag van cafébezoekers te onderzoeken, gaat wel degelijk door. Dat laat een woordvoerder van de gemeente aan RTV Utrecht weten. Nieuwsdienst ANP meldde eerder vanochtend dat het experiment in zijn geplande vorm niet doorgaat, maar daar is volgens de gemeente geen sprake van.
Onderzoekers willen met de Fieldlab-test kijken hoe horecaondernemers, hun personeel en gasten omgaan met de coronaregels. Hoe de contactmomenten zijn, met hoeveel personen bezoekers een praatje maken en hoe lang zij met elkaar kletsen. Ook onderzoeken zij hoe goed de maatregelen worden nageleefd en hoe het zit met de ventilatie.
Begin vorige maand werd bekend dat Utrecht wil gaan experimenteren met het heropenen van een aantal horecazaken. Het stadsbestuur was toen enthousiast. "We zien dat er voor de korte termijn, nu de crisis langer en dieper is, iets extra's nodig is", schreef burgemeester Sharon Dijksma toen in een brief aan de raad. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken gaf ook groen licht.

Datum onbekend

Wanneer dat 'Fieldlab' kan plaatshebben is nog niet bekend. Onder coördinatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en in overleg met andere betrokken departementen en de veiligheidsregio's en gemeenten wordt voor de proeven in april een planning opgesteld, die past bij de dan geldende epidemiologische situatie. Ook Koninklijke Horeca Nederland, de Horeca Alliantie en TNO zijn bij de test betrokken.
In Utrecht vonden al meerdere corona-experimenten plaats. In het Beatrix Theater waren als test een zakelijk congres en een optreden van Guido Weijers. Hierbij doet de Rijksoverheid ervaring op met het organiseren van evenementen in de 1,5 metersamenleving. In Biddinghuizen werd getest met festivals.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.