Utrechtse hoogleraren geven basisschoolleerlingen les: 'Het is de kunst om dingen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen'

© Pixabay
UTRECHT - Ruim honderd hoogleraren van de Universiteit Utrecht zitten vandaag klaar achter hun laptop om les te gaan geven aan zo'n 2500 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Tijdens 'Meet the Professor' krijgen zij de kans om alles aan haar of hem te vragen. Vanwege het coronavirus gebeurt dat wel digitaal.
Maarten Kleinhans is een van de hoogleraren die meedoet. Hij is professor Geowetenschappen, of zoals hij zichzelf aan kinderen introduceert: professor water en zand. "Het doel is om kinderen in aanraking te laten komen met een wetenschapper. Dus er staat gewoon een mens in de klas en die is nét zo nieuwsgierig als zij en die weet hoe je de wereld kunt onderzoeken", vertelt Kleinhans enthousiast.
Je hebt gelijk terugkoppeling als ze het niet snappen, want dan breken ze de tent af
Maarten Kleinhans - hoogleraar Geowetenschappen
Kleinhans vindt het geweldig om mee te doen aan 'Meet the Professor'. "De kinderen zijn verschrikkelijk nieuwsgierig en gaan gewoon door met vragen. Voor ons is het de kunst om het dan zó uit te leggen dat ze het ook begrijpen. Je hebt gelijk terugkoppeling als ze het niet snappen, want dan breken ze de tent af. Voor wetenschappers is het ook een geweldige oefening, want voor ons is de kunst om de dingen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen, zonder allerlei complexe vaktermen, toeters en bellen. Als je dat kunt, ben je onderwijs aan het doen."

Corona

Tijdens voorgaande edities ging Kleinhans met de kinderen naar buiten om dingen zelf te ervaren. "Dan gingen we rivieren en delta's nabootsen, want dat kan in beginsel heel makkelijk. Nu moet het met plaatjes, een scherm en de uitleg dat ze het vooral zelf moeten gaan doen. Dat is wel een handicap."
Volgens Kleinhans zijn kinderen heel nieuwsgierig. "Ze vragen alles dwars door elkaar heen. Ze stellen grote vragen, bijvoorbeeld over het ontstaan van leven. Is er leven ontstaan op Mars? Dan moet je er dus uit gaan persen: wat bedoel je precies met leven? Dan kun je daar een discussie over hebben. Dus ze stellen heel grote complexe vragen over de aard van het leven en het universum, maar ook nutteloze dingen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.