Utrecht gaat duizenden vooroorlogse balkons controleren

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - De gemeente Utrecht gaat op 6400 adressen controleren of de woningen balkons hebben met stalen liggers. Het stadsbestuur wil namelijk dat dit soort balkons op tijd extra onderhoud krijgen, omdat er bij roestvorming een risico kan ontstaan voor mensen die erop of -onder staan. Volgens de gemeente is er niet direct een veiligheidsrisico, "maar het proces van verroesting gaat wel door".
De balkons zijn meestal gebouwd tussen 1850 en 1945. "De levensduur van deze liggers is beperkt, namelijk rond de 70 tot 80 jaar", schrijft wethouder Klaas Verschuure van Ruimtelijke Ontwikkeling in een brief aan de gemeenteraad. Door het vochtige klimaat kan de bevestiging in de muur gaan roesten, waardoor de constructie minder stevig wordt. Die roestvorming is van buitenaf niet altijd zichtbaar.
"Wanneer de draagkracht van de liggers ernstig is aangetast, kunnen balkons vervormen, waardoor er scheuren in de gevel ontstaan. In deze gevallen herkennen eigenaren het gevaar en ondernemen direct actie om de balkons te herstellen. De afgelopen jaren zijn er bij Vergunningen Toezicht en Handhaving verschillende meldingen over dit type balkon ingekomen en opgepakt. Tientallen balkons zijn dus al versterkt", aldus de wethouder. De onderhoudskosten zijn dan hoog.

Wijken

De controles starten deze week. Utrecht kent volgens de wethouder naar verhouding veel van dit soort balkons en dat is de reden dat de gemeente dit project begint. Op diverse plekken in Nederland moeten soms balkons worden gestut omdat de constructie niet meer veilig is.
Uit een inventarisatie blijkt dat het met name adressen zijn in de wijken Noordoost, Noordwest, Oost en West. De inspecties starten morgen, daarna wordt iedere bewoner per brief op de hoogte gebracht over het onderhoud. De gemeente organiseert verder een webinar waar huiseigenaren terecht kunnen met vragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.