Boek over coronajaar TivoliVredenburg: 'We wilden niet stil blijven zitten'

UTRECHT - Het virus kwam TivoliVredenburg een jaar geleden binnen in de vorm van een "iel zangeresje uit Argentinië dat verkouden was en een dokter wilde zien". Een jaar later blikt het muziekcentrum terug op een waslijst aan afgelaste concerten en toch ook weer nieuwe initiatieven. Vandaag verscheen het boek OFF/ON, over een concertpodium tijdens een pandemie.
Tini heette ze, de zangeres die last had van haar keel en een beetje verhoging had. Haar concert op 9 maart zou nog doorgaan, ook omdat ze op Instagram nog gewoon vrolijke foto's plaatste terwijl ze rondliep in Hoog Catharijne. Het was wel meteen één van de laatste concerten met een volle zaal, een paar dagen later zette het kabinet een dikke streep door "alle evenementen met meer dan honderd personen".
"Het was behoorlijk verdrietig", vertelt manager marketing Lieke Timmermans. "Alle mensen die hun ziel en zaligheid in dit werk stopten moesten ineens concerten gaan cancelen en producties gaan afblazen."
Boek TivoliVredenburg over 1 jaar corona

OFF/ON

In het boek OFF/ON, type koffietafelboek met veel foto's, blikken medewerkers en artiesten nu terug op "een roerig jaar waarin alle zekerheden en routine wegvielen". Maar tegen de verdrukking in ontstonden wel weer nieuwe initiatieven.
"We wilden gewoon niet stil blijven zitten, we wilden toch artiesten op een podium gaan zetten. Dus we zijn gaan streamen. We zijn ook radio gaan maken en podcasts. Gewoon om artiesten en musici aan het werk te houden. We wilden dat eigenlijk al lang, maar daar hadden we nooit tijd voor. En nu wel."

Rookhok

Toen het in de zomer weer even kon met een beperkt aantal mensen binnen, was er bijvoorbeeld de concertreeks Walk the Line, waarbij bezoekers in plukjes langs meerdere bands in de verschillende zalen liepen. Toen ook dat niet meer kon is er veel meer online gedaan. "Het oude rookhok, dat toch niet meer gebruikt mag worden is nu een podcaststudio. Daar had de lockdown weer een voordeel, we waren wel bang dat de verplichte sluiting van het hok in april gedoe zou opleveren, maar dat ging nu heel makkelijk."

Spic en span

Dankzij steun van de gemeente en de provincie staat TivoliVredenburg voorlopig ook nog niet op omvallen. Er zijn binnen de organisatie ook geen ontslagen gevallen. Ondertussen is het gebouw weer helemaal spic en span, want "helaas hebben we heel veel tijd om het op te knappen", zegt facilitair medewerker Hans, die vandaag de bovenste zaal Cloud Nine aan het schilderen is. "Maar ik zou het graag anders gezien hebben."
Lieke Timmermans heeft goede hoop dat er over een paar maanden weer zo'n vierhonderd mensen in Cloud Nine naar jazzmuziek staan te luisteren. "Met biertjes erbij en spierpijn, omdat ze niet gewend zijn zo lang te staan."
Het boek ON/OFF is vanaf vandaag te bestellen in de webshop van TivoliVredenburg.
ON/OFF over een jaar TivoliVredenburg tijdens corona
ON/OFF over een jaar TivoliVredenburg tijdens corona © Michiel Ton - bewerking RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.