Ben bouwde een 1.65 meter hoge Domtoren van Lego: 'Het moet wel allemaal kloppen'

© RTV Utrecht / Carmen Nelissen
BILTHOVEN - Ben Brekelmans (51) liep al een hele tijd rond met het idee. Maar pas toen hij een kartonnen model van de Domtoren in handen kreeg, ging hij aan de slag. Hij gebruikte het veertig centimeter hoge torentje als voorbeeld, maar kwam al gauw tot de conclusie dat dat formaat véél te klein was. En dus begon hij opnieuw. Nu, zo'n drie maanden later, mag het eindresultaat er wezen: een Domtoren, geheel van Legostenen, van 165 centimeter hoog.
Ben, die in het dagelijks leven als timmerman werkt, heeft op de kleinste details gelet: rode luikjes, waterspuwers en zelfs een 'houten' vloer op de tweede verdieping. Hoeveel blokjes hij gebruikte, weet hij niet. "Maar ik schat zo'n 35.000."
De toren in Ben's Lego-kamertje. Hij wilde liever niet zelf met zijn bouwwerk op de foto. "Het gaat om de toren, niet om mij!"
De toren in Ben's Lego-kamertje. Hij wilde liever niet zelf met zijn bouwwerk op de foto. "Het gaat om de toren, niet om mij!" © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Zo'n toren bouw je niet zo maar eventjes. Avond aan avond zat hij in een kamertje tussen de kratten vol Lego te werken. "Maar nooit langer dan een uur of twee. Ik mag niet te lang van mezelf want anders heb je er na drie dagen helemaal genoeg van."

'Meer dan een coronahobby'

En waar veel mensen aan het legoën sloegen de afgelopen maanden, is het voor Ben veel meer dan alleen een coronahobby. "Ik lego al mijn hele leven." Meestal bouwt hij wat meer freestyle: "Ik houd van rots- en berglandschappen maken. Daarin verwerk ik dan bijvoorbeeld ruïnes, een kerker en watervallen."
Zijn Domtoren-project is "uniek", aldus Ben. "Dit was niet vrij legoën. Maar het kon ook niet volgens het boekje." Er is namelijk geen Lego-voorbeeld van de Domtoren. Bovendien kwam hij online ook maar weinig Domtorens gemaakt van de bekende blokjes tegen, in ieder geval niet in dit formaat.
En dus moest hij alles zelf uitzoeken. Het kartonnen voorbeeld was een mooi uitgangspunt maar daarin zaten veel te weinig details, vond Ben. Dus ging hij op onderzoek uit op internet. Daar vond hij genoeg foto's en video's die hem wezen op allerlei belangrijke kenmerken. Denk aan de waterspuwers, de kleur van de stenen bogen en de raampjes aan de trapzijde.
Ben heeft niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant gedacht.
Ben heeft niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant gedacht. © RTV Utrecht / Carmen Nelissen
Met zijn duimstok hield hij de verhoudingen in de gaten, want alles moest kloppen. Als timmerman weet hij hoe belangrijk dat is. Om de zo veel laagjes mat hij hoe ver hij was. "Nog een laagje hoger, en nog eentje, en nóg een laagje... En dan eindelijk iets anders mogen doen: een hekje!"
Ben kan er wel om lachen. Tegelijkertijd neemt hij zijn project ook uiterst serieus: "Het moet wel allemaal kloppen." Zo heeft hij het dakje zes keer opnieuw gemaakt voordat hij het goed genoeg vond.
Natuurlijk volgt hij ook het nieuwe seizoen van het programma Lego Masters. Daar zouden ze zoiets als de Domtoren niet kunnen maken, denkt Ben. "Daar hebben ze veel te weinig tijd voor. Maar andersom zou ik ook niet kunnen maken wat zij maken."

En nu?

De toren is zo goed als af. "Alleen het stoepje eromheen nog. En ik wil kijken of ik er nog lichtjes in kan verwerken." Daarna wil Ben hem nog eventjes laten staan. Maar ja, wat doe je vervolgens met zo'n toren? "Toch afbreken, denk ik. Of ik moet er vijfduizend euro voor krijgen", grapt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.