Rapport Onderzoeksraad: voorkomen van stalbranden krijgt geen enkele prioriteit

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - Het voorkomen van stalbranden, waardoor ieder jaar gemiddeld 143.000 dieren om het leven komen, heeft geen enkele prioriteit. Niet bij de veehouderijsector en niet bij het betrokken ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na ruim 1,5 jaar onderzoek.
Volgens het onderzoek ziet het ministerie zelfs geen reden om aanvullende regels op te stellen om de brandveiligheid in grote stallen te verbeteren. Een brand waarbij 130.000 stuks pluimvee of 7.000 varkens omkomen, ziet zij als "acceptabel" risico.
De laatste jaren is het aantal stalbranden, waarbij de dieren geen kant op konden en daardoor geregeld levend verbrandden - ondanks diverse actieplannen - zelfs toegenomen. Ook het aantal dieren dat bij zo'n brand omkomt neemt ieder jaar toe.
"In de politieke besluitvorming over eventuele aanvullende regelgeving hebben de kosten voor veehouders en de veehouderijsector als geheel de doorslag gegeven", aldus de raad in het rapport. Ook maatregelen die als kansrijk gezien werden, zijn daarom niet uitgevoerd.

Incidenten provincie Utrecht

Ook in de provincie Utrecht waren afgelopen jaren meerdere incidenten. In 2017 vloog een schuur in Woudenberg in brand, waarbij 90.000 kippen omkwamen. Een jaar later ging het daar weer mis, toen kwamen er 45.000 kippen om het leven.
In 2019 werden 14.000 kippen gedood bij een stalbrand in Renswoude, twee maanden later gingen er 100 varkens dood bij een schuurbrand in Linschoten.

Adequate regelgeving

De OVV vindt dat de minister ervoor moet zorgen dat stalbranden "substantieel en structureel verminderen". Ook moet er adequate regelgeving en toezicht komen voor die substantiële vermindering, aldus de raad. Het ministerie moet eindverantwoordelijkheid nemen, schrijft de OVV.
Kritische en actievoerende boeren spelen op de achtergrond mee als reden waarom geen maatregelen genomen worden, aldus de raad. "Dit broze draagvlak is een drempel voor het Rijk om aanvullende regels te stellen aan de brandveiligheid."
Tot op heden benaderen de sector en het ministerie stalbranden vooral vanuit een "bedrijfseconomisch perspectief" waarbij de branden gezien worden als een "bedrijfsrisico". De uitgaven om de veiligheid te verbeteren moeten vooral gezien worden als een kostenpost die "terugverdiend" moet worden. De OVV vindt dat iemand die landbouwdieren houdt, verantwoordelijk is voor de gezondheid en het welzijn, en dus ook voor de veiligheid van die dieren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.