RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Opnieuw stoelendans bij provinciale fracties CDA en JA21 na verkiezingsuitslag

PROVINCIE UTRECHT - Nu de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bijna is vastgesteld zullen kandidaten Derk Boswijk (CDA) en Nicki Pouw Verweij (JA21) de Provinciale Staten van Utrecht inruilen voor het parlement in Den Haag. Dat laten beide partijen weten aan RTV Utrecht.

Het betekent dat hun fracties op zoek moeten naar een opvolger voor de lege zetel die achterblijft in het provinciehuis. Opvallend, want voor zowel het CDA (5 zetels) als JA21 (6 zetels) is het de derde keer dat zij een Statenlid moeten vervangen sinds de verkiezingen in 2019, terwijl die zittingstermijn nog maar over de helft is.

Bij het CDA kondigde eerder oud-gedeputeerde Mirjam Maasdam haar vertrek aan vanwege ander werk. Ook Ardin Mourik nam afscheid, vanwege drukte. Bij JA21 zegde Patrick Bauduin om soortgelijke redenen zijn zetel op.

Vervangers
Chris van Wijk was het tweede JA21-fractielid dat stopte vanwege gezondheidsredenen, maar keert nu als noodgreep terug omdat de korte kandidatenlijst is opgedroogd. Kandidaten onderaan de lijst kunnen de zetel niet innemen, omdat ze niet uit de provincie komen. Zoals senator Annabel Nanninga, die al in Noord-Holland actief is.

Het CDA draagt het fractievoorzitterschap van Boswijk over aan Statenlid Chris Westerlaken. Hij was in de vorige termijn ook al de politiek leider van de provinciale afdeling. De zetel die bij de partij vrijkomt, wordt ingevuld door Gerdien Bikker-Trouwborst. Ze woont in Lexmond en is daarmee het eerste Statenlid uit de nieuwe gemeenten die samen werden gevoegd tot Vijfheerenlanden.

Springplank
Eerder sprak de commissaris van de Koning zijn zorgen uit over het hoge verloop binnen Provinciale Staten. De vergoedingen voor provinciale politici is laag en zou omhoog moeten om het werk aantrekkelijk te houden.

Tegelijkertijd kiezen veel Statenleden ook zelf voor een carriŔre in Den Haag of wethouder na verkiezingen. De provincie wordt daardoor gezien als springplank voor politiek talent. RTV Utrecht maakte van de vorige termijn een inventarisatie van vertrekkende Statenleden.

Lees ook: Statenleden Forum voor Democratie en CDA stoppen door drukte


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -