Instellingen

Geen algehele vaccinatie Mexicaanse griep

REGIO - Niet iedere Nederlander krijgt een inenting tegen de Mexicaanse griep.
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) neemt het advies van de Gezondheidsraad over om alleen een aantal (risico-)groepen te vaccineren. Het gaat om vijf tot zes miljoen Nederlanders. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die ieder jaar de griepprik krijgen, personeel in de gezondheidszorg en mantelzorgers van mensen die risico lopen op ernstige complicaties bij het krijgen van de griep.
Zwangere vrouwen worden alleen ingeënt als ze tot een medische risicogroep behoren, behalve in de eerste drie maanden van de zwangerschap. De Gezondheidsraad kiest er niet voor alle zwangere vrouwen te laten vaccineren omdat er over de bijwerkingen nog te weinig bekend is.
Verdere keuzes over wie er voorrang krijgt, hoeven nu niet gemaakt te worden, zegt de Gezondheidsraad. Als dat wel nodig mocht zijn, zullen de 60-plussers de andere groepen die nu zijn aangewezen voor moeten laten gaan. Zij hebben namelijk minder kans op besmetting. Opvallend is dat agenten niet tot de eerste groep horen die wordt gevaccineerd.
Het kabinet heeft 34 miljoen vaccins aangeschaft. Daarmee kunnen alle Nederlanders twee keer ingeënt worden. Hoewel nu niet alle Nederlanders een prikje aangeboden krijgen, houdt minister Klink wel alle vaccins op voorraad en verkoopt hij ze niet door aan landen die minder hebben ingeslagen. Hij wijst erop dat het de griep nu nog betrekkelijk goedaardig verloopt, maar het virus zou ook agressiever kunnen worden.
De Gezondheidsraad komt volgende maand nog met een vervolgadvies over de vaccinatie. Dan zouden er nog meer groepen voor inenting in aanmerking kunnen komen. Ook buigt het kabinet zich nog over de vraag in hoeverre mensen die nu geen voorrang hebben, toch ingeënt kunnen worden. Klink zei gevoelig te zijn voor mensen die dit uit ongerustheid toch graag willen.

Geen algehele vaccinatie Mexicaanse griep

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.