Instellingen

Gedeputeerde eet meer dan college

UTRECHT - Gedeputeerde Joop Binnekamp (VVD) van de provincie Utrecht heeft afgelopen twee jaar meer etentjes gedeclareerd dan al zijn collega's samen binnen het college. Dat blijkt uit een onderzoek van RTV Utrecht.
Uit twee verhuisdozen bonnetjes, verkregen via de Wet Openbaarheid Bestuur, kwam het opvallende declaratiegedrag van gedeputeerde Binnekamp naar boven. Hij declareerde voor bijna achtduizend euro aan etentjes. Dat is meer dan de andere collegeleden van de provincie Utrecht bij elkaar.
Joop Binnekamp van de VVD ging de afgelopen twee jaar tientallen keren eten in luxe restaurants als Kasteel Heemstede in Houten en de Utrechtse restaurants Karel de V en Wilhelminapark.
Overzicht van de declaraties:
De Jong (CU)..................0,- (pas in aug 2008 begonnen)
Haak-Griffioen (CU) ........43,15 (pas in aug 2008 begonnen)
Raven (CDA)..................46,55
Dekker (PvdA)................875,25 (ging in sept 2008 weg)
De Wilde (PvdA)............ 989,70 (ging in sept 2008 weg)
Krol (CDA).....................1679
Ekkers (VVD).................3610,50
Binnekamp (VVD)...........7691,95
De Commissaris van de Koningin, Roel Robbertsen gaf in twee jaar tijd ongeveer 3200 uit aan diners en lunches.
Gedeputeerde Binnekamp wil niet reageren op het onderzoek. De Commissaris van de Koningin wel.
"Het is ook mij opgevallen. Als je kijkt naar de declaraties die opgestuurd zijn, heb ik ook geconstateerd dat we blijkbaar toch wel iets verschillende manier van gedrag hebben als het gaat om het uitnodigen van externen", zegt hij.
"Dat is ook aanleiding geweest van mij om dat in het college te bespreken. We zullen wat meer op één lijn gaan zitten en daar waren de andere gedeputeerden het mee eens."

NETJES

Hij vindt dat de provincie zich over het algemeen netjes aan de regels houdt, al glipt er af en toe wel een verkeerde declaratie door.
"We hebben ook heel veel maaltijden gewoon met een glas karnemelk, een broodje kaas en misschien nog eens een kopje soep erbij."

REGELS

Voor declaraties binnen het provinciebestuur gelden strenge regels. Zelfs een treinkaartje van een gedeputeerde werd teruggestuurd omdat het was afgestempeld op een dag dat de gedeputeerde vrij was.
"Het goede kaartje was ik kwijt, dat gebeurt soms, en daarom had ik het andere kaartje ingevoegd, vandaar", was de verklaring van gedeputeerde Dekker die bij het bonnetje zat. Maar de provincie heeft niet uitbetaald.
Nog een opmerkelijke bon van een gedeputeerde. Op een zakenreis naar Nice in Frankrijk neemt gedeputeerde Binnenkamp zijn vrouw Ria Binnekamp mee. Zij staat op het vliegticket met haar meisjesnaam, Maria Lubbers. De kosten van haar ticket, ruim duizend euro zijn voor de businessklasse, zijn ingediend bij de provincie, maar die heeft niet betaald.
Binnekamp zelf zegt tegen RTV Utrecht dat het niet op deze manier is gegaan. De tickets zijn geboekt door het reisbureau van de Provincie Utrecht. Direct is afgesproken dat het ticket van de vrouw van Binnekamp zelf zou worden betaald en dat heeft Binnekamp vrij snel ook gedaan. Hij heeft direct aan het reisbureau betaald, maar dat heeft voor beide tickets een factuur naar de provincie gestuurd. Hoe de foutieve factuur bij RTV Utrecht terecht gekomen is, is onduidelijk.
Tussen de stapels bonnen zit ook een bon van de Commissaris van de Koningin Roel Robbertsen voor werklaarzen van 85 euro. Ze zijn gekocht in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. De provincie heeft de declaratie uitgekeerd.

LUNCHES

Er zijn veel minder regels voor het declareren van lunches en diners. Het is een grijs gebied. De etentjes moeten in het belang zijn van de provincie, maar dat is moeilijk te controleren.
De Commissaris van de Koningin noemt een succesverhaal: "We hebben een gesprek gehad met het internationale bedrijf Danone. Door het diner heeft het bedrijf 450 arbeidsplaatsen in de provincie Utrecht gecreëerd en niet in Frankrijk, onze concurrent."

FRACTIE

Tussen de stapel restaurantbonnen van Joop Binnekamp zitten wel een paar opvallende, waar het nut voor de provincie onduidelijk is. Zo heeft hij een aantal keer een werkbespreking gehouden met partijgenoten en die gedeclareerd bij de provincie.
Naar aanleiding van het onderzoek van RTV Utrecht zijn zeker twee van deze restaurantbonnen teruggestuurd. De VVD zal ze nu moeten betalen of Joop Binnekamp zelf.
De gedeputeerden worden gecontroleerd door de politieke partijen in Provinciale Staten. Een aantal fracties heeft al laten weten dat er nog eens goed naar de regels moet worden gekeken.

Gedeputeerde eet meer dan college

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.