GGD begint weer met prikken met AstraZeneca en Sjors Fröhlich is posterboy voor vaccinaties

Vaccinatie van zorgmedewerker in UMC Utrecht in januari.
Vaccinatie van zorgmedewerker in UMC Utrecht in januari. © UMC Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - De GGD prikt weer met AstraZeneca (tenminste, als het er is), celstraf voor het slopen van een ME-busje tijdens zomerrellen in Kanaleneiland en Sjors Fröhlich steekt zijn armen uit de mouwen om vaccins aan de man te brengen. Kortom, dit is corona vandaag: al het nieuws over het coronavirus in één handig artikel zodat jij geïnformeerd verder kan met jouw dag.

Utrechtse GGD hervat prikken met AstraZeneca

De GGD regio Utrecht is vandaag weer begonnen met het vaccineren van mensen met het AstraZeneca-vaccin.
Zo'n 33.500 mensen die verspreid over heel Nederland in de zorg werken, hebben de afgelopen dagen een nieuwe afspraak gemaakt voor een prik met het AstraZeneca-vaccin. Het gebruik hiervan werd vorige week stilgelegd nadat er in het buitenland een handjevol mensen na een vaccinatie last hadden gekregen van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Uit voorzorg werd daarom in meerdere landen gestopt met dit vaccin.
Na onderzoek werd geconcludeerd dat het om zo weinig gevallen ging, namelijk enkele gevallen op miljoenen vaccinaties, dat de gezondheidswinst groter was bij het hervatten van de vaccinaties. Later werd ook bekend dat artsen een behandelmethode hadden gevonden voor de combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes.
In totaal zijn er 43.000 afspraken geannuleerd. Bijna 80 procent van die mensen heeft al een nieuwe afspraak gemaakt. De rest volgt snel, denkt de GGD. "Sommige mensen hebben meer tijd nodig voor het inplannen. Mensen moeten ook overleggen over hun roosters, om te kijken wanneer ze tijd hebben voor een afspraak."
De GGD verwacht een week nodig te hebben om de vertraging van 43.000 mensen weg te werken. Daarna moeten er nog 100.000 andere werknemers in de langdurige zorg worden gevaccineerd. Over een paar weken hebben dan alle zorgmedewerkers tenminste één prik gehad.
Niet alleen de GGD is begonnen met prikken in Utrecht. Deze week starten ook de huisartsen in deze provincie met het vaccineren van sommige 60 tot 64-jarigen, mensen met het syndroom van Down die thuis wonen, en mensen met extreem overgewicht.

Drie maanden cel voor vernielen ME-bus tijdens rellen Kanaleneiland

Het vernielen van een ME-busje tijdens rellen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland vorig jaar heeft een 20-jarige man drie maanden cel opgeleverd, waarvan twee voorwaardelijk.
Het was vorige zomer een paar avonden erg onrustig in Utrecht. Dat begon in Kanaleneiland. Op daaropvolgende avonden werd er ook gereld in Hoograven, Zuilen en Ondiep. De rellen braken uit na oproepen op sociale media. Aanleiding waren de coronamaatregelen.
De tekst gaat door onder de foto.
Brandweer wordt beschermd tijdens rellen op 14 augustus.
Brandweer wordt beschermd tijdens rellen op 14 augustus. © 112mediautrecht
Tijdens de rellen op 14 augustus in Kanaleneiland gooide de nu veroordeelde man stenen naar een busje van de Mobiele Eenheid. Ook hielp hij bij het omver trekken van een paal met daarop een camera.
Volgens de rechtbank heeft de man een 'wezenlijke bijdrage' geleverd aan de onrust. Dat er geweld werd gebruikt tegen de politie middenin een pandemie werkte strafverzwarend. De man moet zich ook laten behandelen voor zijn agressieve gedrag. In zijn veroordeling werd een eerder incident uit 2019 meegenomen toen de man zo roekeloos reed met een pompwagen dat iemand uiteindelijk flink gewond raakte aan zijn voet.

Fröhlich klust bij als model voor vaccinatieposter

Sjors Fröhlich was in zijn carrière al radio-DJ, sportverslaggever en burgemeester van de gemeente Vijfheerenlanden. Maar nu kan hij ook posterboy op zijn cv zetten.
Voor een bericht op social media over het belang van vaccineren stroopte hij letterlijk en figuurlijk zijn mouwen op. "Vaccineren! Zodra het kan", voegde de burgemeester toe. Dat is in de gemeente Vijfheerenlanden ook geen overbodige luxe. De gemeente kreeg er de afgelopen 24 uur 45 besmettingen bij, een van de hoogste aantallen in de hele provincie.

600 besmettingen in Utrecht; landelijk hoogste aantal voor woensdag sinds december

Bij het RIVM in Bilthoven kwamen de afgelopen 24 uur 625 nieuwe meldingen van een coronabesmetting in de provincie Utrecht binnen. Vier mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Er werden geen sterfgevallen gemeld.
Het aantal nieuwe besmettingen tussen dinsdag en woensdag is het hoogste in zeven dagen. Gemiddeld kwamen er de afgelopen week elke dag 516 nieuwe besmettingen bij. Dat getal lag deze week, tot vandaag dus, niet hoger dan 600.
Utrecht (133) en Amersfoort (91) hadden de meeste besmettingen. Daarna volgden Veenendaal (59), Vijfheerenlanden (45) en Nieuwegein (34).
In heel Nederland werden er 7624 nieuwe besmettingen met het coronavirus geconstateerd. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal sinds 30 december. Vorige week meldde het RIVM nog 5923 besmettingen op woensdag.
Na zes dagen van stijging is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis wel iets gedaald. In totaal liggen er nu 2187 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis. Van hen zijn 625 er zo ernstig aan toe dat ze op de intensive care verzorgd worden.

Toernooi amateurvoetbalclub gaat niet door

"We hadden nog hoop, maar dat was toch ijdele hoop", zo reageert trainer Willem Romp van Eemdijk op het afgelasten van een voetbaltoernooi met Utrechtse topamateurs. Het toernooi met amateurvoetbalclubs kan niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen die gisteravond werden verlengd.
RTV Utrecht maakte een rondje langs verschillende teleurgestelde trainers voor een reactie. Wat die waren, lees je hier.

Kleinere opzet voor proef met cafébezoek

Een proef in Utrecht om het gedrag van cafébezoekers te testen, gaat door maar wordt wel kleiner van opzet. Volgens het kabinet zit de derde coronagolf het experiment in de weg. Wanneer de proef gaat plaatsvinden, is nog niet bekendgemaakt.
Onderzoekers willen met de test kijken hoe personeel en gasten in de horeca omgaan met de coronaregels. Zo moet in kaart worden gebracht hoeveel contactmomenten er zijn en met hoeveel personen een gemiddelde bezoeker een praatje maakt.
Het kabinet zal in april met de betrokken partijen kijken naar de mogelijkheden van een kleinschaligere variant dan origineel in de planning stond. In Utrecht vonden al meerdere corona-experimenten plaats. In het Beatrix Theater waren als test een zakelijk congres en een optreden van cabaretier Guido Weijers.

Provincie luidt noodklok over openbaar vervoer

Als er niet snel extra geld beschikbaar komt voor de bedrijven die het openbaar vervoer uitvoeren dan zal het aantal busritten fors worden teruggeschroefd. Dat zegt de provincie Utrecht.
De vervoersbedrijven hebben door de coronacrisis al een jaar veel minder reizigers en inkomsten. Volgens gedeputeerde Schaddelee van de provincie Utrecht dreigt een rampscenario te ontstaan als het Rijk niet vanaf juli financieel bijspringt.
De tekorten kunnen oplopen tot 100 miljoen euro en dat is een financieel gat dat de provincie en de vervoersbedrijven U-OV en Syntus niet zelf kunnen dichten, aldus de provincie.

TivoliVredenburg al een jaar stil door coronavirus

Het coronavirus kwam TivoliVredenburg in Utrecht binnengeslopen, maar dat het ervoor zou zorgen dat de programmering een jaar later nog steeds grotendeels stil zou liggen, kwam voor iedereen bij het poppodium als een verrassing.
"Het was behoorlijk verdrietig", vertelt manager marketing Lieke Timmermans. "Alle mensen die hun ziel en zaligheid in dit werk stopten moesten ineens concerten gaan cancelen en producties gaan afblazen."
Om stil te staan bij het sombere jubileum komt het poppodium nu met het koffietafelboek OFF/ON waarin medewerkers en artiesten terugblikken op het jaar.

'Laatste speelrondes voetbalcompetitie weer met publiek'

De KNVB in Zeist verwacht dat in de laatste speelrondes van dit seizoen in het betaalde voetbal weer publiek welkom is in de stadions. De bond baseert zich op de uitspraken van demissionair minister De Jonge.
De Jonge zei gisteravond tijdens de persconferentie dat vanaf mei met gebruik van tests en de corona-app weer in beperkte mate iets mogelijk is. Daaruit trok de KNVB de conclusie dat dan ook weer voetbalwedstrijden met publiek tot de mogelijkheden behoren. .
Mocht de verwachting van de voetbalbond uitkomen, dan zou FC Utrecht in de laatste twee thuisduels publiek kunnen ontvangen in de Galgenwaard. Het gaat dan om de wedstrijden tegen Willem II op 1 mei en PSV op 16 mei.

Minder rijbewijzen gehaald door corona

Door de uitbraak van het coronavirus zijn er vorig jaar bijna een kwart minder nieuwe bezitters van een autorijbewijs bijgekomen ten opzichte van 2019. Tegelijkertijd steeg het aantal 75-plussers met een autorijbewijs meer dan voorgaande jaren, namelijk met ruim 10 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
In de provincie Utrecht heeft Renswoude relatief gezien de meeste rijbewijzen: 91,1 procent van alle inwoners van 17 jaar en ouder mag een auto besturen. Daarmee staat de gemeente landelijk op de derde plaats. In de gemeente Utrecht is het percentage van mensen met een autorijbewijs het laagst: 74,5 procent.
Benieuwd hoe hoog het aandeel autorijbewijsbezitters is in jouw gemeente? We hebben het op een rij gezet voor je in dit artikel.

Frustraties van RIVM over AstraZeneca

De levering van vaccins bepaalt hoe snel er in Nederland kan worden gevaccineerd. Dat zei RIVM-directeur Van Delden vanmorgen tijdens de corona-briefing in de Tweede Kamer.
Van Delden is vooral kritisch over AstraZeneca. Die levering is namelijk 'zeer instabiel', niet alleen in hoeveel het bedrijf levert, maar ook wanneer dat komt. De grafieken van die leveringen zijn volgens de baas van het wetenschappelijke instituut in Bilthoven 'een chaos'.
Nederland houdt daarom voor de zekerheid een grotere voorraad van dat vaccin achter de hand dan bij concurrent Pfizer, dat stabieler levert.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.