Utrechter vrijgesproken van zware mishandeling; OM eiste lange celstraf en tbs

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT/ZEIST - De rechtbank heeft een 24-jarige Utrechter die werd verdacht van zware mishandeling van zijn vriendin grotendeels vrijgesproken. De officier van justitie eiste twee weken geleden vijftien maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de man.
De rechter veroordeelde de verdachte vandaag tot drie weken cel voor eenvoudige mishandeling. Ook moet hij de vrouw een schadevergoeding van 450 euro betalen.

Tegenstrijdige verklaringen

Volgens het OM had de man zijn vriendin op straat mishandeld en haar tas, telefoon en een portemonnee met 1300 euro gestolen. Hij zou haar ook met haar hoofd onder water hebben gehouden en haar in het gezicht hebben geschopt.
De rechtbank heeft grote twijfels over de betrouwbaarheid van het verhaal van de vriendin van de verdachte. Zij heeft tegenstrijdige verklaringen afgelegd over wat er was gebeurd. Toen de politie haar op 17 februari vorig jaar met natte kleding aantrof, vertelde zij dat haar vriend haar in het water had geduwd. Pas dagen later beweerde zij dat hij haar hoofd onder water had gehouden en dat zij had moeten vechten voor haar leven.

Poging doodslag

In eerste instantie werd de man ook verdacht van poging tot doodslag, maar dat vond de officier uiteindelijk niet bewezen. Volgens de rechtbank heeft de man zijn vriendin wel geschopt, geslagen, bij de keel gegrepen en aan de haren getrokken, maar dat valt niet te kwalificeren als zware mishandeling. Verder vindt de rechtbank ook diefstal van de tas niet bewezen, omdat de vrouw ook daarover wisselende verklaringen heeft afgelegd.
Vanwege de oorspronkelijke verdenking van diefstal met geweld en poging tot doodslag is de Utrechter vorig jaar ter observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Het is onduidelijk welke consequenties dit heeft nu hij grotendeels is vrijgesproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.