Jongeren blij dat rij-examens doorgaan maar balen van lange wachtlijsten: 'Wil gewoon écht graag mijn rijbewijs halen'

UTRECHT - Drie keer zenuwachtig zijn voor je rij-examen, alleen om drie keer te horen dat het wordt uitgesteld. Of overal naartoe moeten met de trein omdat je geen theorie-examen kan doen. Nee, jongeren als Arico (18) uit Oudewater of Lieve (21) uit Houten zijn helemaal klaar met de vertragingen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zij zijn blij dat het afrijden vandaag weer is begonnen maar balen van de wachtlijsten. "Ik wil nu gewoon écht graag mijn rijbewijs halen."
Jongeren de dupe van wachtlijsten bij rij-examens
Vanaf vandaag wordt er dus weer afgereden na maanden dat het niet kon en mocht vanwege de coronamaatregelen. Maar er moet nog een gigantische hoeveelheid examens worden ingehaald. Vanochtend werd bekend dat het landelijk om zo'n 600.000 examens gaat. En met name jongeren zijn daar de dupe van.
Ik heb mijn examen gepland, maar ik moet zo'n twintig weken wachten.
Jesse (17) is het wachten een béétje zat

Twintig weken wachten

De 17-jarige Jesse Brandsma uit Driebergen is zo'n jongere. Hij droomt van een auto en een rijbewijs. "Ik kijk er ontzettend naar uit om in de zomer de auto te pakken met vrienden. Lekker erop uit." Maar het is maar de vraag of Jesse's wens dit jaar nog gaat uitkomen. "Ik heb mijn examen gepland, maar ik moet zo'n twintig weken wachten".
Ik ben wel bang dat het een beetje wegzakt, na al die maanden.
Arico (18) zijn rij-examen werd drie keer uitgesteld
Ook Arico van Dijk (18) uit Oudewater is al tijden aan het wachten op zijn praktijkexamen. Vorig jaar zakte hij voor zijn eerste rij-examen. "Ik was heel gespannen, maar dat kan gebeuren. Dan wil je het gewoon zo snel mogelijk opnieuw proberen." Helaas voor hem werd zijn herkansing drie keer uitgesteld. "Balen natuurlijk", reageert hij. "In de tussentijd rijles nemen heeft geen zin, want je weet niet of het nog een keer wordt uitgesteld. Ik ben wel bang dat het een beetje wegzakt, na al die maanden." Nu heeft hij eindelijk een examendatum gekregen: in juli.

Van 17 naar 18 jaar

Om de lange wachttijden aan te pakken, overweegt het CBR de leeftijd voor de praktijkexamens tijdelijk te verhogen naar 18 jaar. Nu is dat nog 17 jaar. Arico vindt dat een goed plan. "De meeste zeventienjarigen hebben zelf nog geen auto. Ze gebruiken dan de auto van hun ouders. Voor mij is een eigen auto wel heel belangrijk en handig om me te vervoeren."
Lieve (21) uit Houten is het daarmee eens. "Ik moet nu overal heen met de trein", zegt ze. "En als je 17 bent, mag je toch nog niet alleen rijden. Ik vind het zuur voor mensen van 17, maar ik denk dat het wel kan helpen om de wachtrij te verkorten."
Het CBR mag in ieder geval tot en met 20 april geen theorie-examens voor auto, motor, bromfiets en recreatievaart afleggen.

Wel worden er praktijkexamens voor auto's, bromfietsen en motors afgenomen.

Mei meer duidelijk

Het CBR hoopt dat rijscholen ervoor gaan zorgen dat kandidaten hun rij-examen voortaan sneller halen. De slagingspercentages moeten omhoog, aldus een woordvoerder: "Ter illustratie. Er zijn zo'n 8000 rijscholen en zo'n 1500 daarvan halen nog geen percentage van 30 procent. Er zijn er ook die halen amper 10 procent. Dat betekent dat van de tien kandidaten er negen terugkomen."
Als het rijscholen rond mei niet is gelukt om het slagingspercentages voldoende omhoog te krijgen, kan een maatregel als het verhogen van de afrijd-leeftijd worden ingevoerd. Ook het afschaffen van de tussentijdse toetsen en de faalangstexamens zijn oplossingen die worden overwogen.
Jesse hoopt in de tussentijd zijn lot in eigen hand te houden: "Ik denk dat als ik het niet haal ik wel de sjaak ben, dan mag ik weer zeker heel wat maanden wachten. Dus ik hoop dat ik het ga halen!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.