Wethouder Baarn belooft belasting (nog) niet te verhogen door geldtekort RMN

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Wethouder Jannelies Vissers garandeert dat de afvalstoffenheffing voor inwoners in Baarn komend jaar niet omhoog gaat door het financiële debacle bij Reinigingsbedrijf Midden Nederland (RMN). Die toezegging deed de bestuurder vanavond in de gemeenteraad. Of de belasting de daarop volgende jaren alsnog stijgt, kon ze nog niet zeggen.
Een speciaal debat met de wethouder was aangevraagd omdat de afvalverwerker deze maand uit het niets te kampen heeft met een financieel gat van 675.000 euro. De zes samenwerkende gemeenten die eigenaar zijn van RMN moeten voor die kosten opdraaien. Raadsleden in Baarn wilden onder andere weten of deze kosten worden doorberekend aan de inwoners.

'Ellendig gevoel'

Een mogelijke belastingverhoging ligt gevoelig omdat bewoners al vaker zijn geconfronteerd met verhoogde kosten als gevolg van de rommelige bedrijfsvoering van de RMN. De wethouder ging in de raad dan ook diep door het stof. Ze geeft aan nog niet te weten hoe ze het vertrouwen van de burger in de afvalverwerker moet herstellen.
"Ik heb er zelf verschrikkelijke moeite mee", aldus Vissers in reactie op vragen van de PvdA. "Ik weet dat ik heel vaak in deze raad een heel grote broek aantrek wat betreft de RMN. Ik geef altijd aan dat het onze organisatie is en ik sta daar ook pal voor, en ik voel me er daarom ook ontzettend ellendig over."

Onderzoek

De samenwerkende gemeenten laten een voor hen bekende registeraccountant vanaf komende maandag onderzoek doen naar de financiële bedrijfsgang. De fractie van VoorBaarn twijfelde of dat wel onafhankelijk genoeg is, gezien deze accountant ook opdrachten aanneemt voor de gemeente Zeist. De wethouder van die gemeente is ook de bestuurlijk voorzitter van de RMN.
Wethouder Vissers verzekerde dat dit onafhankelijk gebeurt. "Die registeraccountant is per direct beschikbaar en die moet voldoen aan verschillende vereisten." Vooral tijd was een argument om deze opdracht aan de bekende accountant te geven, omdat andere boekhouders nu druk zijn met andere jaarrekeningen. Met deze keuze wordt een rapport over vier weken al verwacht.
De betrokken gemeenten bij de RMN zijn Soest, Zeist, Baarn, IJsselstein, Nieuwegein en Bunnik.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.