Vrijdag uitspraak over gezag ouders Laura

WIJK BIJ DUURSTEDE - De kinderrechter in Utrecht beslist vrijdag of de ouders van Laura Dekker uit Wijk bij Duurstede worden beperkt in het gezag over hun dochter. Het 13-jarige meisje wil alleen de wereld rondzeilen. Haar ouders steunen de plannen voor de twee jaar durende reis.
De Raad voor de Kinderbescherming spande de zaak aan, die maandag achter gesloten deuren diende. De kinderrechter doet vrijdag om 10.00 uur in het openbaar uitspraak.

LEERPLICHTAMBTENAAR

De kinderrechter in Utrecht sprak maandag met Laura, haar ouders, medewerkers van de Raad voor de Kinderbescherming en mensen van Bureau Jeugdzorg. De zaak kwam aan het rollen toen een leerplichtambtenaar melding van de zaak maakte bij Bureau Jeugdzorg. De Raad voor de Kinderbescherming stelde daarna een onderzoek in.

JONGSTE ZEILSTER

Laura wil de reis juist nu maken omdat ze dan de jongster zeiler ooit is die rond de wereld reist. De zeiltocht zal twee jaar duren en Laura wil op 1 september vertrekken. Ze wil haar schoollessen volgen via internet en e-mail.
LAURA: BEETJE OVERDREVEN
Ingeklemd tussen haar advocaat en haar vader zat Laura voor de toegestroomde media. Haar advocaat Peter de Lange voerde het woord, maar toen een journalist aan Laura vroeg wat ze van al de commotie vindt, was haar antwoord beslist: "Ik vind het allemaal best een beetje overdreven en ik heb nog geen meter gezeild."

UNIEKE ZAAK

Volgens de advocaat van Laura is het een bijzondere zaak. Deze kwam aan het rollen toen een leerplichtambtenaar melding maakte bij Bureau Jeugdzorg. De Raad voor de Kinderbescherming stelde daarna een onderzoek in en spande de zaak aan. "Uitzonderlijk'', stelt De Lange. Volgens hem is niet de vraag of de ouders van Laura slechte ouders zijn. "De kernvraag is of het slecht is als je als ouder je kind laat doen wat haar passie is", aldus De Lange.
Verslaggever Ulrike Nagel ging Wijk bij Duurstede in en peilde de meningen over deze heikele kwestie.

Wereldreis zeilster Laura (13) roept veel reacties op
Laura vindt aandacht voor haar zeilreis overdreven

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.