Utrechter reed 256 km/u bij A2-crash die Nieuwegeinse vrouw het leven kostte

NIEUWEGEIN/UTRECHT - De veroorzaker van de dodelijke crash op 23 december op de A2 bij Nieuwegein, reed op het moment van de aanrijding 256 kilometer per uur. Dat werd vanochtend duidelijk tijdens de eerste inleidende zitting met de 22-jarige verdachte Marco van D. uit Utrecht.
Ravage na ongeluk A2
Bij het ongeluk kwam een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein om het leven. Na de aanrijding, die een enorme verkeerschaos veroorzaakte, stapte de verdachte bij bekenden in de auto en sloeg op de vlucht. Er werd door politiehelikopters nog lang naar hen gezocht. Het Openbaar Ministerie legt Van D. dood door schuld, het verlaten van de plaats van het ongeval en het veroorzaken van gevaar op de weg ten laste.

Klapband

Volgens het OM reed Marco van D. met een Audi RS6 met snelheden tussen de 200 en 250 km/u vanuit Vianen richting Utrecht toen hij een klapband kreeg en de controle over het stuur verloor. Hij botste met 256 km/u tegen de vangrail aan de linkerzijde van rijbaan. De Audi werd daarna naar de rechterkant van de weg geslingerd en botste op de kleine Peugeot 108 van de jonge Nieuwegeinse. Zij had geen schijn van kans.
De verdachte zit vast in de P.I. Dordrecht en was via een videoverbinding bij de zitting aanwezig. Zijn advocaat Van Bunnik vroeg de rechtbank om hem in afwachting van de rechtszaak vrij te laten. Hij reed weliswaar te hard, maar bleef steeds op de linkerbaan en zou dus niet roekeloos hebben gereden, betoogde zij. Ook het feit dat hij voor zijn zoontje moet zorgen, omdat zijn vriendin werkt, voerde zij aan als argument.

Strafblad vol verkeerszaken

Volgens de officier van justitie valt het overschrijden van de maximumsnelheid wel degelijk onder roekeloos rijgedrag (de hoogste mate van schuld in verkeerszaken). De verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij op zeker moment 300 km/u had gereden. Ook het verlaten van de plaats van het ongeval neemt het OM hoog op. Bovendien is er volgens de officier van justite grote kans dat de Utrechter opnieuw in de fout gaat.
Van D. heeft een strafblad waarop veel verkeerszaken staan, zoals veroorzaken van gevaar op de weg en het negeren van verkeerstekens. Er staan zelfs nog drie verkeerzaken tegen hem open. Hij is in het verleden ook voor inbraak veroordeeld en loopt in zijn proeftijd voor een ander misdrijf. Hij had op het moment van het ongeluk nog een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden staan. Het OM wil dat de rechtbank dat nu ook meeneemt.
De rechters zijn het met het OM eens en beslisten dat de verdachte vast blijft zitten. De voorzitter benadrukte dat de Utrechter meer dan twee keer te hard reed op een plek waar 100 km/u is toegestaan en dat het om bijzonder ernstige verdenkingen gaat.
A2 was in beide richtingen urenlang afgesloten
A2 was in beide richtingen urenlang afgesloten © Koen Laureij

Spijt

Bij de zitting waren vandaag ook de vader en twee ooms van het 20-jarige slachtoffer aanwezig. Zij hielden het beeldscherm waarop de verdachte te zien was nauwlettend in de gaten. Het is nog niet duidelijk of zij een schadevergoeding van hem zullen eisen. De Utrechter zei aan het eind van de zitting dat hij het allemaal heel erg vindt en spijt heeft dat hij zo hard heeft gereden, maar daar klonk niet veel emotie in door.
De volgende zitting is gepland op 2 juni en wordt opnieuw pro-forma. Als de verdediging op dat moment nog onderzoekswensen heeft, volgt op 15 juli een regiezitting. Advocaat Van Bunnik overweegt nog om te laten onderzoeken of de snelle Audi waar de verdachte in reed, was voorzien van de juiste banden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.