RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Baarnse raad akkoord met voorrang voor 65-plussers op huurwoningen

1/2
BAARN - De gemeenteraad van Baarn stemt in met een woonexperiment waarbij 65-plussers voorrang krijgen bij nieuwbouwproject De Loef. Op de plek van een oude gymzaal aan de Prof. Fockema Andreaelaan komen eind dit jaar 28 goedkope huurappartementen. Tien ervan gaan hoe dan ook naar ouderen, van wie vijf niet eens als woningzoekende ingeschreven hoeven te zijn.

De kandidaten die in aanmerking komen zijn 65 jaar of ouder en wonen in een eengezinswoning van Eemland Wonen. Vijf van hen worden geselecteerd op hun inschrijfduur. Vijf anderen worden ingeloot. Om deelname aan het experiment aantrekkelijker te maken mogen de senioren hun huidige huur meenemen naar het nieuwe appartement. Volgens wethouder Erwin Jansma moet de proef duidelijk maken of door de tien verhuizingen de sociale huursector wat meer op gang komt.

Woningnood
"De woningnood is ook in Baarn bijzonder hoog, net als in andere gemeenten in onze regio", zei Jansma vanmorgen op Radio M Utrecht. "De woningstichting heeft 3,5 duizend woningzoekenden en in de koopsector staat een huis nauwelijks te koop of het is al verkocht." Baarn besloot daarom vijf jaar geleden al om duizend nieuwe woningen te bouwen.

De doorstroming blijkt een cruciale factor om de huizenmarkt weer vlot te trekken. "We merken dat ouderen niet snel 'verhuisbereid' zijn", aldus Jansma. "Ze blijven lang zitten in een veel te grote woning. Die willen we toewijzen aan gezinnen. Maar als ze al ingeschreven zijn bij de woningstichting staan ze niet automatisch op plaats één. En we zien ook dat veel ouderen helemaal niet als woningzoekenden ingeschreven staan. Die zeggen: Ik wacht mijn tijd wel af."

De Loef
Het appartementengebouw De Loef wordt gebouwd bij de bestaande Sonneveltflat en krijgt met die flat een gezamenlijk binnenterrein, waar bewoners onder meer kunnen parkeren. De huurprijs ligt naar verwachting tussen de 619 en 737 euro per maand. Als alles goed gaat worden de 25 3-kamerappartementen en 3 gezinsappartementen in oktober opgeleverd. Tien ervan worden buiten de normale spelregels om toegewezen via het experiment. Het overige aanbod verloopt via WoningNet.

"Op jaarbasis komen er ongeveer 160 woningen in de huursector vrij", licht Jansma toe. "Dat is niet veel voor een gemeente als Baarn, en ze zijn dus ook snel doorgezet. We hebben vooral behoefte aan gezinswoningen en die komen nu maar mondjesmaat vrij. Op deze manier hopen we weer wat eengezinswoningen vrij te spelen voor de Baarnse woningzoekende."

Wethouder Jansma van Baarn over voorrang voor ouderen op huurwoningen


Baarnsche Zoom
Op grotere schaal werkt Baarn overigens aan project de Baarnsche Zoom, dat de helft van de woningbouwopgave moet invullen. De gemeenteraad ging gisteravond akkoord met een volgende stap om honderden woningen langs de snelweg A1 te bouwen.

Jansma: "Nu gaan we de markt op. We bekijken of er partijen zijn die het plan dat we in schetsvorm hebben willen uitwerken tot een aantrekkelijk plan voor 500 woningen, waarvan ongeveer de helft in de goedkope sector."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -