DierenPark Amersfoort zoekt financiële steun en biedt mieren ter adoptie aan

© DierenPark Amersfoort
AMERSFOORT - "Kijk eens, dit kan jouw mier zijn!" zegt vlogger Carlijn in een promotiefilmpje van DierenPark Amersfoort. De dierentuin, die deze week hoorde dat de deuren nog een maand langer gesloten blijven, is een opmerkelijke steunactie gestart: Adopteer een mier, alle bee(s)tjes helpen! Het klinkt misschien als een 1 aprilgrap, maar het water staat de attractie inmiddels echt aan de lippen.
Wie het dierenpark wil helpen wordt uitgenodigd om 'baasje' van een van de honderdduizenden mieren van het park te worden. Je mag voor 25 euro per jaar je eigen, gecertificeerde exemplaar een naam geven en je mag haar en haar soortgenootjes wanneer je maar wilt online bekijken via de exclusieve 'Mierencam'. Wie nog verder wil gaan kan voor twee tientjes extra ook lid worden van een Mierenclub, met recht op twee kaarten voor een Mierenavond in het park.

Moeilijk jaar

DierenPark Amersfoort heeft een uitzonderlijk moeilijk jaar achter de rug. Door de coronacrisis moest de dierentuin drie keer tijdelijk dicht en verloren veel vaste medewerkers hun baan. Ook was daar het drama met de twee ontsnapte chimpansees die, voor het eerst in de geschiedenis van Nederlandse dierentuinen, op hun vlucht moesten worden doodgeschoten. Het kwam het park op veel kritiek te staan, hoewel onderzoek later uitwees dat er geen andere keus was. Daarna drukte een groot datalek bij kaartjeswebsite Ticketcounter de stemming verder.
Het kabinet maakte eerder deze week bekend dat vanwege het coronavirus de huidige lockdownmaatregelen tot zeker 20 april blijven gelden. DierenPark Amersfoort noemt het een uitzichtloze situatie die steeds schrijnender wordt. "Wij gaan richting de meivakantie, maar de poorten blijven nog gesloten", staat op de Facebookpagina van het park. "Dit maakt het extra zwaar: het voorjaar is juist een tijd waarin wij altijd volop bezoekers mogen verwelkomen. En dat na een maandenlange sluiting waarin wij onder andere tijdens een voorjaarsvakantie waren gesloten."

280 haringen per week

Terwijl de inkomsten van betalende bezoekers drastisch zijn gedaald blijft de dierentuin kosten maken, alleen al aan de levende have. De verzorgers voeren wekelijks 140 stukken andijvie, 750 stukken witlof en 110 knolselderijen aan de planteneters onder de levende have. De olifanten krijgen elke dag 250 kilo hooi en 1.000 liter water. Leeuwen, tijgers, hyena's en wolven verorberen samen 75 kilo vlees per dag, en de pinguïns happen per week 280 harinkjes weg. Bij elkaar levert dat iedere dag 3.000 kilo poep op die moet worden afgevoerd.
Eerder gaf DierenPark Amersfoort aan dat op dierenwelzijn nog niet bespaard hoefde te worden, maar dat april een cruciale maand zou worden. De dierentuin voelt zich niet te goed om de hand op te houden en vraagt volgers om extra bijdragen. Hartverwarmend was de actie van kleuter Julian die zijn spaarcentjes per post naar Amersfoort stuurde. Na de ludieke mierenadoptie denkt DierenPark Amersfoort nu na over andere vormen van donatie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.