Blazen maar...Oranjevaasje voor koningin Máxima in de maak

LEERDAM - De oven staat op standje 1300 graden, maar gelukkig zijn de glasblazers van Leerdam wel wat gewend. Ze zijn op dit moment druk bezig met het maken van Oranjevaasjes, deze keer ter ere van de vijftigste verjaardag van koningin Máxima in mei. Het Oranjevaasje is een traditie van inmiddels bijna honderd jaar oud.
Glasblazers in Leerdam maken Oranjevaasje voor verjaardag Máxima
Als je te hard blaast, dan zie je dat meteen in je mal.
Gert Bullée, meesterglasblazer

Uitdagend ontwerp

Tussen de ovens, de tonnen en allerlei gereedschap, voelt meesterglasblazer Gert Bullée zich als een vis in het water. Het liefst blaast hij zijn glas tot kunst onder toeziend oog van publiek, maar de door corona lege tribune doet zijn concentratie stiekem wel goed. "Dit ontwerp is een uitdaging", geeft Bullée toe. "Het heeft een smalle hals en een brede onderkant. Heel mooi, maar lastig om te maken."
"Als je te hard blaast, dan zie je dat meteen in je mal. Als je te langzaam blaast, zit-ie niet mooi vol", legt Bullée uit. Ondertussen gaat het werk door. Samen met zijn collega Henk Verweij vormt hij een goed geoliede machine. Henk warmt het glas op, Gert blaast; Henk zet de mal klaar, Gert rolt de vorm in het glas. Een vaste looproute op de werkvloer hebben de twee al jaren.
Het ontwerp van het Oranjevaasje komt deze keer van kunstenares Ans Markus en is geïnspireerd op een avondjurk. "Koningin Máxima wordt geroemd door haar gevoel van mode", licht Bettina Sommer toe. Ze spreekt namens Royal Leerdam Crystal, de opdrachtgever van het Oranjevaasje. "Het is een mooi soort lijfje met een wijdvallende rok met plooien."
Het ontwerp van het Oranjevaasje is geïnspireerd op een avondjurk
Het ontwerp van het Oranjevaasje is geïnspireerd op een avondjurk © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Al bijna honderd jaar maken ze in Leerdam een Oranjevaasje bij speciale gelegenheden binnen het koningshuis of gebeurtenissen van landsbelang. Het eerste vaasje ging in 1927 naar prinses Juliana, een cadeau voor haar 18e verjaardag. Bij de geboorte van prinses Beatrix kwam er ook één uit, evenals in het jaar van de Bevrijding.

Nummer één naar koningin

Stuk voor stuk worden ze met de hand gemaakt, nu een oplage van 350 vaasjes. "Het verveelt nooit", vindt Bullée. "We zijn mensen en hebben geen machines; elk vaasje is net even anders. Het blijft een uitdaging om ze zo mooi mogelijk te krijgen." Liefhebbers staan alweer in de rij om een exemplaar te bemachtigen en tentoon te stellen in hun vitrinekast of op de vensterbank. Het prijskaartje? Dat is 295 euro per stuk.
Traditioneel gaat de nummer één - oftewel: het best gelukte vaasje - straks naar de koningin. En dan maar hopen dat ze 'm mooi vindt. "Ik ben benieuwd naar haar reactie", zegt Bullée. Máxima is 17 mei jarig. In verband met corona is het nog afwachten of het Oranjevaasje aan haar overhandigd mag worden; anders wordt-ie 'goed verpakt' opgestuurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.