Veel nieuwe coronabesmettingen en reizigers klagen over te volle treinen

UTRECHT - Het coronavirus houdt ons nog altijd flink bezig. Deze week bleek dat we voorlopig nog niet van de maatregelen af zijn. In dit overzicht lees je het belangrijkste coronanieuws. Met vandaag onder meer stijgende besmettingscijfers, duizenden aanmeldingen voor een proefvakantie en drukte in de treinen.

Stormloop 'proefvakantie' op Griekse eiland Rhodos

Zo'n 25.000 mensen hebben zich aangemeld voor de vakantiepliot van Sunweb. Volgende maand wordt er een proefvakantie georganiseerd, daar kunnen mensen tussen de 18 en 70 jaar aan meedoen. Lang niet iedereen die zich aangemeld heeft kan mee, slechts 189 vakantiegangers passen in het vliegtuig van transavia.
De uitverkorenen mogen een week vakantievieren in een resort op Rhodos. Er zijn geen andere mensen op het resort en ze mogen het vakantieoord niet af.
Heb jij je aangemeld voor deze vakantie? Dan komen we graag met je in contact! Stuur een mailtje naar nieuws@rtvutrecht.nl

Klachten over drukke treinen

De NS krijgt steeds meer klachten over te drukke treinen. Het gaat om honderden klachten per week. Met name in korte treinen ontstaan problemen, omdat reizigers niet altijd voldoende afstand houden. Toch houdt de NS zich naar eigen zeggen aan het protocol dat vorig jaar is opgesteld.
Het Utrechtse spoorbedrijf zegt tegen de NOS dat het allemaal wel meevalt. "Ongeveer 90 procent van onze treinen rijdt ten opzichte van vóór corona en we hebben maar 30 procent van de reizigers van voor corona", aldus Tjalling Smit van de raad van bestuur van de NS.
Smit zegt dat de treinen weliswaar 10 procent korter zijn, maar dat er alsnog voor iedereen een zitplaats is. "Alleen betekent dat wel dat het kan voorkomen dat je naast een andere reiziger zit", zegt hij. "Mensen zijn gewend om overal anderhalve meter afstand te houden en in het ov lukt dat niet. Dat is voor veel mensen toch wennen, merken we."

Utrechtse sporters blij met latere avondklok

Vanaf volgende week gaat de avondklok een uur later in, vanaf tien uur 's avonds. Dan is de zomertijd ingegaan en mogen we dus een uurtje langer buiten blijven. Sporters in Utrecht zijn er blij mee.

Verkenner Ollongren heeft corona

Het is geen goede dag voor deminissionair minister Ollongren, die samen met Annemarie Jorritsma verkenner is voor het nieuwe kabinet. Eerst werd bekend dat ze positief is getest op corona. Ze heeft zich laten testen na de coronabesmetting van demissionair staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.
Daarna lekten foto's met aantekeningen van de verkenningsgesprekken uit, waarin onder andere staat dat Pieter Omtzigt een 'positie elders' zou moeten krijgen. Dat kost Ollongren en Jorritsma hun baan als verkenner. Demissionair minister Koolmees (D66) en demissionair minister Van Ark (VVD) zijn de nieuwe verkenners.

Weer veel coronabesmettingen in de provincie

De afgelopen dag zijn er 566 nieuwe coronabesmettingen gemeld in onze provincie. Dat is meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat ligt op 516 nieuwe coronabesmettingen per dag. Gisteren werden er 625 nieuwe besmettingen gemeld.
De afgelopen 24 uur waren er vijf nieuwe ziekenhuisopnames in verband met het coronavirus in onze provincie, er werden nul overledenen gemeld.
Het hoge aantal nieuwe besmettingen is in lijn met de landelijke cijfers, dat zijn er zo'n 7740. Dat is het hoogste aantal sinds 8 januari. Gisteren werden er 7600 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
Het aantal nieuwe gevallen is ruim boven het gemiddelde. In de afgelopen week heeft het RIVM 49.243 bevestigde besmettingen genoteerd. Dat komt neer op gemiddeld 7035 per dag. Ook het percentage positieve testen stijgt.

10 miljoen coronatesten

De GGD heeft tot nu toe tien miljoen coronatesten afgenomen in Nederland. Er wordt momenteel veel getest, brancheorganisatie GGD GHOR zegt dat het "alle hens aan dek is". Afgelopen week werd een recordaantal testen afgenomen, er gingen 518.318 wattenstaven de neus in.
Het is belangrijk dat mensen zich blijven testen, meldt de GGD. Dat kan inmiddels op 250 locaties in Nederland.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.