Coronatest kinderen binnenkort op 'neuspeuterdiepte'

PROVINCIE UTRECHT - Alle GGD'en stoppen vanaf 4 april met de diepe coronaneustest bij kinderen. Vanaf dat moment krijgen kinderen tot twaalf jaar een ondiepe neustest, samen met een keeltest.
Coronatest kinderen binnenkort op 'neuspeuterdiepte'
De meeste van de 25 GGD'en gebruikten tot nog toe de diepe neustest en keelbemonstering, geeft de woordvoerder aan. "Dat volstond en viel voor de meeste kinderen mee, maar waar het minder invasief kan, is dat alleen maar fijn."
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) Károly Illy zei eerder dat de GGD'en allemaal kortere teststaafjes zouden moeten gebruiken om kinderen tot en met de basisschoolleeftijd zo zachtzinnig mogelijk te controleren op het coronavirus.
In de ziekenhuizen is het kortere staafje al volop in gebruik, gaf hij aan. Het gebruiken van deze kinderstaafjes is iets minder betrouwbaar dan de gewone PCR-test, maar biedt voldoende zekerheden over de eventuele besmettingen. Het gevoel dat een kort staafje oplevert zou te vergelijken zijn met dat van neuspeuteren.
In Bunschoten hebben kinderen een proef gedaan met een zogenoemde mondspoelkit voor kinderen. "Die is op dit moment nog niet gevalideerd", zegt woordvoerder Lydia van der Meer van de GGD Regio Utrecht. "Hopelijk gebeurt dat op een later tijdstip alsnog."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.