RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Biogascentrale Bunschoten moet dicht


BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De provincie Utrecht mag de omgevingsvergunningen intrekken van de biogascentrale in Bunschoten. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag besloten. Het besluit houdt in dat de centrale moet sluiten.

UNieuws over sluiting biogascentrale Bunschoten


Gedeputeerde Arne Schaddelee is content met de uitspraak: "We hebben een zorgvuldig proces doorlopen en goed om te constateren dat de rechtbank hier nu in meegaat."

Wouter de Jong, bestuurslid van de biogascentrale: "We zijn uitermate teleurgesteld over deze uitspraak. Er is onvoldoende meegewogen wat de belangen zijn van ons bedrijf. We gaan in zeker in beroep omdat we dit een ongeloofwaardige uitspraak vinden waarbij geen goede belangenafweging is gemaakt."

Integriteitsonderzoek
Vorige zomer trok de provincie de vergunning van de centrale - die bestaat sinds 2012 en momenteel vooral visafval verwerkt tot gas - definitief in. Dit gebeurde op basis van een integriteitsonderzoek en informatie vanuit het OM. Die beargumenteerde dat er "een ernstig gevaar bestaat dat het betreffende bedrijf de vergunningen zal gebruiken om geld afkomstig van strafbare feiten te investeren, of strafbare feiten te plegen". Daar diende de biogascentrale bezwaar tegen in.

Consequenties voor personeel
Volgens de biogascentrale werd er onder meer geen rekening gehouden met het voortbestaan van het bedrijf en de consequenties voor het personeel. Ook miste het bedrijf aandacht voor het belang van de productie van biogas als bijdrage voor de circulaire economie en voor verbeteringen die al waren doorgevoerd ten aanzien van de geurbehandeling en digestaatscheiding.

Als gevolg van deze uitspraak zou het bedrijf eigenlijk per direct moeten stoppen met haar activiteiten. Volgens het bedrijf hebben ze maanden, zo niet een jaar, de tijd nodig om de biogasinstallatie stil te leggen. De rechtbank geeft het bedrijf anderhalve maand de tijd om de activiteiten te stoppen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -