Universiteit Utrecht viert vanwege corona sober lustrum

© Universiteit Utrecht
UTRECHT - De Universiteit Utrecht viert vandaag haar 385e verjaardag. Een lustrum dus, maar vanwege corona wordt dat niet groot fysiek gevierd. De universiteiten zijn zo goed als leeg en colleges worden online gegeven.
Dat was vroeger wel anders, vertelt hoogleraar universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman. "Studenten hielden iedere vijf jaar een grote optocht in de stad", vertelt hij aan Radio M Utrecht. In 1836, toen de universiteit 200 jaar bestond, deden een paar honderd studenten mee.
Universiteit Utrecht viert vanwege corona sober lustrum
Erg veel voor die tijd, vertelt Dorsman. "Tijdens de optocht werden historische situaties nagebootst. De studenten leenden zelfs paarden van het leger om mee te lopen in de optocht."
Ondanks corona wordt het 385-jarige bestaan vandaag wel gevierd. Thema van de verjaardag luidt: 'Morgen maken we samen'. Er wordt een tijdschrift uitgegeven waarin de relatie tussen de stad en het universiteitsleven wordt beschreven.
"De studenten hebben Utrecht heel veel gebracht", zegt Dorsman. "Alleen al in economische zin. Ze doen veel bestedingen, gaan naar cafés en huren kamers. Maar ze hebben ook culturele invloed, want ze sluiten zich aan bij bijvoorbeeld toneel en koren. Utrecht is zichtbaar een studentenstad."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.