Nieuwe functie voor 'Huisje van Mien' laat op zich wachten

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De gemeente heeft nog altijd geen plannen voor het 'Huisje van Mien'. Het pand werd gespaard van de sloopkogel, omdat het trappenhuis waardevolle art deco-elementen heeft. De gemeente zegt al twee jaar dat het pand een publieke functie moet krijgen, maar van die plannen komt tot nu toe weinig terecht. De Utrechtse VVD vindt het allemaal veel te lang duren, en krijgt daarbij steun van GroenLinks.
Het huis is eigendom van de gemeente, en staat bekend onder twee namen, het Huisje van Mien en de hovenierswoning. Het is gebouwd rond 1875 en bij een verbouwing zijn bijzondere art-deco elementen aangebracht. In de negentiende eeuw lag ten westen van de stad een groot tuinbouwgebied. Mien de Groot werd er in 1912 geboren. Zij zag de tuinderijen verdwijnen en plaats maken voor de Jaarbeurs, veilinggebouwen en industrie.

Behouden huis

In de jaren negentig van de vorige eeuw werd ten zuiden van het huisje nieuwbouwwijk Parkhaven aangelegd. Utrecht kocht het huis in 1996 omdat de gemeente de Van Zijstweg wilde verbreden tot vierbaansweg. Het huis moest daarvoor tegen de vlakte. Mien de Groot bedong bij de verkoop dat ze er tot haar dood mocht blijven wonen. Ze stierf twee jaar later. Daarna werd het huis gekraakt. Tegen de verbreding van de weg kwam veel weerstand. Ook een vereniging van Utrechtse historici mengde zich in de strijd. Het huis moest blijven. Die actie had succes.
Dit soort ontwikkelingen zouden veel sneller moeten.
Gertjan te Hoonte (VVD)
Twee jaar geleden bleek het huisje ernstig verwaarloosd te zijn. In januari 2019 zei raadslid Thijs Weistra (GroenLinks) dat de gemeente het pand moet behouden: "Wij willen het pand misschien wel een maatschappelijke functie geven voor de wijk." Een paar maanden later maakte de gemeente bekend dat het pand de monumentenstatus zou krijgen en dat het verkocht moest gaan worden. Een woordvoerder zei destijds: "Het pand wordt nu met een restauratieopgave uitgegeven voor een nieuwe bestemming. Daarbij zijn wij ons ervan bewust dat het cultuurhistorisch waardevolle interieur tegelijkertijd de kwetsbare kant van het pand is. Een initiatiefnemer zal rekening moeten houden met de hoge monumentwaarde."
Huisje van Mien
Huisje van Mien © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Maatschappelijke functie

Maar sindsdien is er niets gebeurd met het pand, er is geen enkel plan gemaakt. Gemeentewoordvoerder Matthijs Keuning zegt vandaag: "Er is nog niet besloten over de toekomst van dit pand. Eerst moet het college nog een besluit nemen wat er mee gebeurt: wordt het horeca, krijgt het een maatschappelijke functie of blijft het een woonhuis?" Hij bevestigt dat er nog geen contact is met eventuele gegadigden. De woordvoerder verwacht dat er deze zomer meer duidelijk wordt.
Volgens Gertjan te Hoonte duurt het allemaal veel te lang: "Het is ons onduidelijk, waarom het college er nu weer zolang over doet om te kiezen welke publieke functie ze willen. Dit soort ontwikkelingen zouden veel sneller moeten. Na zo'n collegebesluit duurt het straks weer tijden voordat er echt iets gebeurt." Ook Thijs Weistra (GroenLinks) is van mening dat er zo langzamerhand wat met het huisje moet gebeuren.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.