RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Opnieuw geen Michelinster in Utrecht: 'Zonde voor zo'n grote stad'


UTRECHT - Het is op culinair gebied zo'n beetje vergelijkbaar met meespelen in de Champions League als voetballer: een Michelinster toegewezen krijgen. Eigenlijk zou maandag pas bekend worden welke restaurants een ster toegewezen krijgen, maar vandaag bleek dat het nieuws al was uitgelekt. En opnieuw is het een domper voor de Domstad: Utrecht stad heeft weer geen ster in de wacht gesleept. Waar ligt dat aan?

Lees ook: Chef-kok restaurant Kasteel Heemstede overrompeld na uitlekken Michelinster: 'Geloof het nog steeds niet'

Utrecht is een studentenstad, en welke student heeft er nou geld om Michelinwaardig uit eten te gaan? Het is misschien één van de redenen dat Utrecht barst van de gezellige bistrootjes waar je voor minder dan 25 euro een prima driegangenmenu kunt eten, maar ietwat achterblijft als het op fine dining aankomt. Maar hoe kan het dan dat Amsterdam en Rotterdam - toch ook wel steden waar het studentenleven domineert - respectievelijk negentien en acht restaurants met ten minste één Michelinster hebben?

"Lastig te zeggen", vindt souschef Marco Van der Wijngaard van restaurant 't Amsterdammertje. Dit restaurant in Loenen aan de Vecht heeft al tien jaar een Michelinster, Van der Wijngaard weet dus wat er allemaal bij komt kijken. "Ik hoopte echt dat Utrecht er dit jaar een krijgt, dat zou goed zijn voor de stad. Het is zonde dat zo'n grote stad geen enkel sterrenrestaurant heeft."

Paradox van de stad
Er zijn volgens Van der Wijngaard genoeg zaken die sterwaardig zijn. "Karel V, Hemel en Aarde, Simple", somt hij op. "En er zit in Utrecht ook echt wel publiek dat interesse heeft om te eten in sterrestaurants."

"Wat in Utrecht misschien ook meespeelt, zijn de hoge huren", denkt chef Leon Mazairac van Karel V. "Daardoor zijn veel restaurants afhankelijk van meerdere couverts op een avond. Een andere manier van koken."

Het is hier nou eenmaal niet zoals in Brabant, waar mensen massaal in hogere kwaliteitszaken gaan eten. Eetcultuur wordt niet alleen bepaald door de top, maar ook door het gemiddelde."
Leon Mazairac, chef Karel V

Er zijn dit jaar zaken gesloten, en veel chefs zijn van restaurant gewisseld. "Na corona worden de kaarten helemaal opnieuw geschud", denkt Mazairac. "Maar het is hier nou eenmaal niet zoals in Brabant, waar mensen massaal in hogere kwaliteitszaken gaan eten. Eetcultuur wordt niet alleen bepaald door de top, maar ook door het gemiddelde. Dat is wel een beetje de paradox van deze stad. Want Utrecht heeft verder alles in zich voor een ster."

Valse verwachtingen
Mazairac is de nieuwe chef bij Karel V, dat in 2013 zijn Michelinster verloor. Met zijn komst, eind vorig jaar, kwam de geruchtenmolen op gang: Mazairac zou de ster weer terugbrengen naar Utrecht. Dat is dit jaar niet gelukt, en dat had Mazairac ook niet verwacht. "Hier in de stad gaat niks gebeuren", zei hij afgelopen donderdag, nog voordat het nieuws was uitgelekt, al stellig.

Lees ook: Restaurant Karel V haalt topchef Leon Mazairac binnen

"Na dit vreemde coronajaar zag ik het niet snel gebeuren, we hebben nog weinig kunnen laten zien. Het halen van een ster is geen doelstelling op zich, het zou raar zijn als dat zo was. Maar natuurlijk zijn we ambitieus, we gaan er uiteindelijk wel voor. Michelin is het mooiste instituut dat er is."

 Leon Mazairac. Leon Mazairac. | Foto: Angeliek de Jonge

Schloss Schauenstein
Ollie Schuiling van restaurant Kasteel Heemstede kreeg vandaag te horen dat hij een Michelinster in de wacht gesleept heeft. Hij is dolblij: voor hem gaat er niets boven Michelin. In 2019 nam hij het restaurant over van topchef André van Doorn. "Ik heb het helemaal verbouwd. Er zit een nieuwe keuken in, een nieuw interieur. Een volledig nieuw restaurant is het, met een andere visie en een wat jongere uitstraling. In februari gingen we open, maar na een maand moesten we sluiten door de coronacrisis. Toen zijn we van juni tot half oktober open geweest. Het was dus maar de vraag of Michelin langs geweest was in die tijd."

Dat was dus wel het geval, en een volledige verrassing is dat niet. Michelin kent Schuiling namelijk goed: hij werkte vier jaar in Zwitserland bij Schloss Schauenstein, dat drie Michelin-sterren heeft. Je zult mij nooit horen zeggen dat ik geen ster wil, dan zou ik liegen. Ik ben nu 33 jaar en de Michelingids loopt als een rode draad door mijn leven, ook in mijn vrije tijd. Als ik op vakantie ben, kijk ik altijd naar wat Michelin doet. Dus voor mij is deze waardering van het allergrootste belang."

 Kasteel Heemstede in Houten. Kasteel Heemstede in Houten. | Foto: Restaurant Kasteel Heemstede

Voor 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht is het nog wel even spannend of ze hun ster mogen behouden. Dat nieuws is nog niet uitgelekt en wordt dus wel pas maandag bekend. "Het is elk jaar weer spannend", zegt Van der Wijngaard. "Niet iedereen laat altijd het achterste van zijn tong zien, maar geloof mij maar: het is gewoon de belangrijkste waardering voor je harde werk. Champions League-niveau."

En als het om Michelin gaat, geldt er nog een belangrijke voetbalwet: nooit te vroeg juichen. "De eigenaar zegt ook altijd: iedere dag is een wedstrijd en die moet je zien te winnen. Je weet nooit of ze zijn geweest, dus je moet gewoon doen wat je altijd doet en dát wordt beoordeeld. Dus je kunt wel arrogant zeggen dat je hem wel weer wint, maar totdat je dat blaadje echt in handen hebt, kriebelt het best even."
Maandag 29 maart wordt de jaarlijkse Michelingids uitgebracht. Dan zou bekend worden welke nieuwe restaurants een ster krijgen, maar door een fout op de site van Michelin is dat nu al uitgelekt. Het is nog wel de vraag welke restaurants hun ster mogen behouden.

2,5 week geleden werd bekend welke nieuwe restaurants een Bib Gourmand kregen. Dat is een andere onderscheiding van Michelin, waar een goede prijs-kwaliteitverhouding centraal staat. Er was geen nieuw restaurant in onze provincie met een Bib Gourmand.

De verhouding van Michelinsterren en Bib Gourmands in de provincie Utrecht is tot nu toe als volgt:

Restaurants met een Bib Gourmand:
Héron - Utrecht
Zilt & Zoet - Maartensdijk
Brasserie le Nord - Bilthoven
Bij Mette - Linschoten
De Schans - Montfoort
De Aubergerie - Amersfoort
Het Oude Gemeentehuis - Rhenen

Restaurants met een ster:
La Provence - Driebergen
Tante Koosje - Loenen aan de Vecht
't Amsterdammertje - Loenen aan de Vecht
De Burgemeester - Linschoten
De Nederlanden - Vreeland
Voltaire - Leersum

Nieuw: Kasteel Heemstede - Houten


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -