Toch zestien Utrechters in Tweede Kamer

Marieke Koekkoek (Volt) gaat door voorkeursstemmen naar de Tweede Kamer.
Marieke Koekkoek (Volt) gaat door voorkeursstemmen naar de Tweede Kamer. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Zestien Utrechters mogen de komende vier jaar de regering controleren vanuit de Tweede Kamer, evenveel als vier jaar geleden. De Kiesraad heeft vanmiddag de uitslag van de verkiezingen vastgesteld. Marieke Koekkoek, de nummer vier van Volt, is dankzij voorkeursstemmen toegevoegd aan de vijftien regiogenoten die al op basis van hun positie op de kieslijsten rekenden op een zetel.
De Europese politieke beweging Volt deed in ons land voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en kreeg drie zetels. De Utrechtse advocaat Koekkoek zag afgelopen weekend al aankomen dat ze haar partijgenoot Ernst Boutkan van zijn plaats zou stoten. Ze kreeg 37.093 stemmen, Boutkan 'slechts' 2.783.
Behalve Koekkoek maakten ook Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld door hun populariteit een inhaalslag. De nummers negen en tien van GroenLinks kregen genoeg voorkeursstemmen om toch nog hun zetels te claimen ten koste van twee andere partijgenoten.
Voor de kandidaten die niet naar de Tweede Kamer mogen zijn de kansen nog niet helemaal verkeken. Wanneer Kamerleden minister of staatssecretaris worden in het nieuwe kabinet komen er weer zetels vrij. Bij D66, dat op 24 zetels uitkwam, komen dan bijvoorbeeld de IJsselsteinse Marijke van Beukering-Huijbregts (nr. 25), Anne Marijke Podt uit Utrecht (26) en Hind Dekker-Abdulaziz (28) alsnog in beeld.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.