Fors meer besmettingen, GGDrU stelt vrijwilligers teleur en huisartsen beginnen met prikken

PROVINCIE UTRECHT - Het coronavirus houdt ons nog altijd flink bezig en het aantal besmettingen loopt verder op. In dit overzicht lees je het belangrijkste coronanieuws. Met vandaag onder meer het hoogste aantal besmettingen in de gemeente Utrecht, de GGDrU die vrijwilligers teleur moet stellen en huisartsen die beginnen met vaccineren.

Hoge besmettingscijfers in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht zijn tussen gisterochtend en vanochtend 716 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er fors meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen, dat op 540 besmettingen per dag uitkomt. Dat blijkt uit gegevens van het RIVM.
De cijfers zijn ook hoger dan gisteren, toen er 564 nieuwe besmettingen waren. In de gemeente Utrecht kwamen er 172 nieuwe besmettingen bij. Dat is het hoogste aantal sinds begin dit jaar. Woudenberg telde met slechts 2 positieve testen het laagste aantal nieuwe besmettingen.
Er waren de afgelopen dag in de provincie verder vijf nieuwe ziekenhuisopnames. Geen provinciegenoot is volgens de cijfers van het RIVM overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer geeft mogelijk een vertekend beeld: niet alle overledenen worden op dezelfde dag gemeld.
In heel Nederland werden tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 7644 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande twee dagen. Volgens het RIVM laten de laatste tijd meer mensen zich testen op besmetting, maar stijgt ook het percentage positieve tests onder hen. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn om vast te stellen.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gestegen, net als de dag ervoor. Het aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2221, 29 meer dan op donderdag. Van hen liggen er 625 op de intensive care. Dat is het hoogste aantal sinds 3 februari.

GGDrU moet vrijwilligers teleurstellen

De GGDrU krijgt veel hulp aangeboden van mensen die als vrijwilliger aan de slag willen. De organisatie vindt het mooi dat zoveel mensen anderen willen helpen, maar geeft ook aan niet van vrijwilligers gebruik te gaan maken.
"Wij hebben ervoor gekozen om alleen betaalde krachten aan te nemen die minimaal 16 tot 24 uur per week beschikbaar zijn. Daarnaast wil de GGDrU al haar medewerkers in gelijke mate belonen voor het werk dat zij verrichten. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom wij niet met vrijwilligers werken, al snappen wij natuurlijk dat iedereen zich graag, vrijwillig of niet, in wil zetten tegen corona. Samen staan we sterk", laat de GGDrU weten.

Slimme armband van UMC Utrecht signaleert vroege coronabesmetting

Het UMC Utrecht doet onderzoek naar een slimme armband die in een vroeg stadium al een besmetting met Covid-19 kan signaleren. Het ziekenhuis zoekt alleen nog 20.000 volwassenen die willen deelnemen aan de studie. Het gaat om de zogenoemde Ava-armband, die normaal gesproken wordt gebruikt door vrouwen om de vruchtbaarheid te monitoren.
De onderzoekers hebben goede hoop dat het apparaatje kan helpen in de strijd tegen corona. De armband meet continu indicatoren zoals temperatuur, hartslag en ademhaling. Voordat de drager symptomen heeft, kan het hulpmiddel al een besmetting melden. De drager krijgt een seintje om zich te laten testen.

Geen diepe coronaneustest meer bij kinderen

Alle GGD'en stoppen vanaf 4 april met de diepe coronaneustest bij kinderen. Vanaf dat moment krijgen kinderen tot twaalf jaar een ondiepe neustest, samen met een keeltest. De meeste van de 25 GGD'en gebruikten tot nog toe de diepe neustest en keelbemonstering, geeft de woordvoerder aan.
"Dat volstond en viel voor de meeste kinderen mee, maar waar het minder invasief kan, is dat alleen maar fijn." Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) Károly Illy zei eerder dat de GGD'en allemaal kortere teststaafjes zouden moeten gebruiken om kinderen tot en met de basisschoolleeftijd zo zachtzinnig mogelijk te controleren op het coronavirus.

Studentenverenigingen zien leden afhaken

Afgelopen zomer leek de studentenvereniging de redding voor eerstejaarsstudenten op zoek naar gezelligheid. Maar dat is niet gelukt, zo blijkt uit een rondgang van Trouw langs verschillende studentenverenigingen. Het aantal leden dat afhaakt is groter dan in voorgaande jaren en de animo voor digitale activiteiten loopt terug.
Dat ziet ook de Utrechtse studentenvereniging UMTC. "Iedereen zit te wachten op het moment dat er weer fysieke activiteiten kunnen. Zo'n online borrel was in het begin leuk, maar wordt toch saai", zegt UMTC-lid David Spit tegen de krant. Een digitaal gala met een online dj was onlangs voor de studentenvereniging wel een succes.

Kleine mijlpaal in het vaccinatieproces

Hoewel de komende maanden nog miljoenen prikken worden gezet, zijn er steeds meer groepen aan de beurt. Met de zorgmedewerkers schiet het nu goed op.
En ook de huisartsen zijn inmiddels aan de slag. Zij vaccineren de mensen tussen de 60 en 64 jaar. Zoals hier in Woerden.

Meerderheid van Utrechters werkt nog altijd thuis

'Werk zo veel mogelijk thuis', is nog steeds het dringende advies van de overheid om het coronavirus te beteugelen. Waarvan men in eerste instantie dacht dat het een aantal weken of maanden zou duren, is voor velen al meer dan een jaar dagelijkse realiteit.
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 65,4 procent van de werknemers in de provincie die thuis kunnen werken, dat ook nog steeds doet. Daarmee valt Utrecht in vergelijking met de rest van Nederland ergens in de middenmoot.
Volgens Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht, is het thuiswerken inmiddels helemaal ingeburgerd. "De meeste mensen zijn het inmiddels gewend. We hebben onze nieuwe werkplek op orde; zowel de technische aspecten als bijvoorbeeld een goede bureaustoel", vertelt hij.

BOVAG wil kortere rijexamens

De Bovag roept het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op om per direct de examentijd in te korten, om zo extra capaciteit te creëren en achterstanden weg te werken. De oproep van de branchevereniging in Bunnik komt nadat het CBR eerder deze week had aankondigd drastische maatregelen te overwegen om een achterstand van 600.000 examens in te halen.
Ook veel jongeren die af willen rijden in Utrecht, moeten nu vaak maanden wachten op hun examen. Het CBR wil zelf dat het slagingspercentage omhoog gaat. Gebeurt dat niet, dan gaat de minimumleeftijd voor het rijexamen van 17 naar 18 jaar. Ook wordt het faalangstexamen en de tussentijdse toets stopgezet. Maar volgens de Bovag is het onrealistisch om het slagingspercentage zo snel op te krikken.

Ouders milder over mediagebruik van kind

Ouders van kinderen van tot en met 6 jaar zijn vergeleken met voorgaande jaren milder gaan denken over het effect van media als televisie en tablet op hun kind. Zo vindt een ruime meerderheid dat media hun kind helpen met onder meer taalontwikkeling en rekenvaardigheid.
Ook zien ouders beeldschermen als hulpmiddel om het kind bezig te houden wanneer zij zelf geen tijd hebben, of als zoethoudertje wanneer het kind zich verveelt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid na onderzoek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.