Hoge verwachtingen voor doe-het-zelf-editie avondvierdaagse: 'Ik krijg echt het vierdaagsegevoel'

Archieffoto.
Archieffoto. © AS Media
PROVINCIE UTRECHT - Zoals veel leuke evenementen in coronatijd, gaat ook de avondvierdaagse in traditionele vorm niet door. Maar de Wandel Bond heeft daar wat op bedacht: een 'home editie' van de vierdaagse. Vanaf vandaag kan iedereen zich inschrijven voor een avondvierdaagse vanuit huis.
"Ik vind het jammer dat het niet door kan gaan met iedereen. Maar het is wel leuk om het nu met drie vriendinnen te doen", zegt de achtjarige Claire Roggen uit Doorn. Ze liep vorig jaar vier dagen achtereen met drie vriendinnen; Lisa, Julie en Frederique. Een vader uit de buurt had het opgezet, vertelt haar moeder Lonneke Roggen. "Ik had wel echt het avondvierdaagse gevoel. Ook omdat je het vier dagen achter elkaar doet."

'Vorig jaar waren we aan de late kant, maar nu zijn we op tijd'

Het is een gemis dat dit soort activeiten niet door kunnen gaan, vindt ze. "Ik merk ook dat de kinderen het heel leuk vinden. Daarom gaan ze dit jaar nog een keer."
Vorig jaar moest de doe-het-zelf-editie van de avondvierdaagse met stoom en kokend water uit de grond gestampt worden, vertelt Marielle Vissers van de Koninklijke Wandel Bond Nederland. "Toen waren we aan de late kant, maar nu zijn we er op tijd bij. We hebben ook de app doorontwikkeld. Je krijgt nu leuke tips op bepaalde rustpunten in de route bijvoorbeeld."
Hoe werkt het?

Je meldt je aan via de website avond4daagse.nl en krijgt dan toegang tot de app eRoutes. Die app geeft je verschillende routes op elke plek in het land. Je krijgt een medaille als je de avondvierdaagse uitgelopen hebt. Dat hoeft niet vier dagen aaneengesloten, het kan ook 4 weekenddagen achter elkaar bijvoorbeeld.

6000 kinderen uit de provincie Utrecht

Toch hebben vorig jaar nog zo'n 60.000 kinderen meegelopen, waarvan ruim 6000 uit de provincie Utrecht. Dit jaar verwacht Vissers er meer van. "We zitten meer in het seizoen. En we hebben lokale organisaties, die normaal evenementen organiseren, aangespoord om mee te doen. Dat was vorig jaar te laat, nu willen al 180 organisaties meedoen. We verwachten dat er meer organisaties meedoen als we gestart zijn."
Dat gevoel van 'met z'n allen', dat mis je.
John Kemenade
Een van die organisaties is de Stichting Avond4daagse in Houten. John Kemenade organiseert gewoonlijk de 'normale' avondvierdaagse. "Maar de laatste twee jaar natuurlijk niet." Hij is blij met dit initiatief en spoort iedereen aan om mee te doen. "Ik heb alle scholen benaderd. Ik verwacht meer deelnemers dan vorig jaar, toen deden in Houten zo'n 650 mensen mee." Het is weinig in vergelijking met de 3000 deelnemers die gewoonlijk meedoen, maar Kemenade heeft goede hoop. "Ik verwacht er minstens net zoveel."

'Hopelijk kan het weer 'normaal' in 2022'

Zelf loopt hij met zijn kleinkinderen van vier, zeven en negen jaar oud. Het leuke is dat je plekken in je eigen omgeving leert kennen, zegt hij. "Je krijgt een route en komt op dezelfde plaats weer terug. Alleen dat gevoel van met z'n allen, dat mis je. Maar ik ga ervan uit dat dat in 2022 weer kan."
Claire Roggen gaat ook weer meedoen, ze loopt voor de vierde keer vijf kilometer. Dat doet ze met gemak, zegt ze. "Omdat je het met vriendinnen doet, is het heel gezellig. Je denkt er niet aan hoe ver het is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.