Burgemeester Dijksma wil criminaliteit halt toe roepen, maar: 'We hebben te weinig agenten'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Er zijn te weinig agenten. En om een vuist te kunnen maken tegen georganiseerde criminaliteit, moeten ze heel efficiënt ingezet worden. Dat constateert de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma in de DocU '100 dagen burgemeester van Utrecht'.
Ze was nog maar net begonnen in Utrecht, toen Dijksma al haar eerste kennismaking met misdaad had. In Park Transwijk vond de politie meerdere vuurwapens. Ze lagen gewoon begraven in park waar overdag gezinnen rondwandelen. In een raadsbrief over het incident schreef Dijksma dat de meeste Utrechters misschien weinig meekrijgen van georganiseerde criminaliteit, maar dat het grote impact heeft op onze samenleving.
Tijd voor aanpak. En volgens Dijksma begint dat bij het goed in beeld brengen van criminaliteit, omdat die criminaliteit steeds veranderd. "Wat we zien is dat die ondermijnende criminaliteit steeds weer nieuwe gezichten krijgt, digitaal op een andere manier dan dat we dat in het verleden zagen."
"In een crisis die ook een economisch effect heeft, zoals we die nu zien, merk je ook dat bijvoorbeeld in het vastgoed criminaliteit op de loer ligt, bedrijven komen leeg te staan en dan zijn er altijd aasgieren op de markt die daar gebruik van willen maken".
Zodra dat beeld duidelijk is wil Dijksma bepalen waar de agenten op ingezet gaan worden. "Je wil wel weten waar we op dit moment staan in deze situatie om ook goed te kunnen beslissen van waar moeten we onze spaarzame krachten op in zetten want we hebben te weinig agenten dat is gewoon een feit."

Ook sociale kant versterken

De aanpak wordt niet alleen repressief, ze wil ook de sociale kant van de stad versterken. Dat is belangrijk om te voorkomen dat jongeren de verkeerde keuze maken.
"Waarom gaat een jonge jongen die misschien 16 of 17 is en op het mbo zit, uiteindelijk de verkeerde kant kiezen, de verkeerde afslag nemen? Misschien omdat hij geen stageplek krijgt, omdat ie ziet dat in die criminele wereld je heel veel geld verdient, terwijl het in de normale wereld veel moeilijker is", zegt Dijksma.
"Dat is geen excuus, want er zijn gelukkig nog steeds heel veel mensen die desondanks altijd de goeie keuze maken, maar we kunnen er met elkaar wel iets aan doen om het makkelijker te maken het goede te doen."
De burgemeester hoopt nog voor de zomer met een aanpak te komen waarmee ze naar de gemeenteraad gaat.
De DocU '100 dagen burgemeester van Utrecht' wordt morgen uitgezonden bij RTV Utrecht en op Ustad.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.