Aantal besmettingen stijgt fors, opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het RIVM in Bilthoven heeft de afgelopen 24 uur fors meer coronagevallen geregistreerd. In heel Nederland testten tussen vrijdagmorgen en zaterdagmorgen 8.868 mensen positief, het hoogste aantal sinds 7 januari. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7.239 nieuwe besmettingen ontdekt.
Het RIVM wijst erop dat de laatste tijd meer mensen zich op het coronavirus laten testen, maar ziet ook dat onder hen het percentage positieve uitslagen stijgt. Dat zou betekenen dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn om vast te stellen.
Dat meer mensen getest worden, heeft deels te maken met de aanbeveling die sinds februari geldt om ook bij milde klachten te testen. Bovendien worden nu meer kinderen onderzocht sinds de heropening van de scholen en de aangescherpte regels. Bij ouderen, van wie een groot deel inmiddels is gevaccineerd, ligt het aantal besmettingen veel lager dan onder jongere leeftijdsgroepen.
In de provincie Utrecht werden 514 nieuwe gevallen ontdekt. Een derde kwam uit de gemeente Utrecht waar 171 inwoners positief testten, ongeveer evenveel als gisteren. Twee Utrechters moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Omgerekend naar het aantal inwoners vallen Bunschoten, Renswoude en Eemnes op door hun relatief hoge aantallen besmettingen in het afgelopen etmaal.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de derde opeenvolgende dag toegenomen. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2.238, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de intensive care liggen 643 coronapatiënten, 18 meer dan een dag eerder. Het is de achtste achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de 600 ligt. Daarvoor schommelde het aantal ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, en eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1.595 Covid-patiënten, één minder dan vrijdag.

Opschaling ic-capaciteit

"De instroom en bezetting in de ziekenhuizen stijgen geleidelijk verder. Dit is in lijn met de verwachting", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). "Omwille van de continuïteit van zorg bereiden de ROAZ-regio's (Regionaal Overleg Acute Zorg) zich momenteel voor op een opschaling van hun gezamenlijke ic-capaciteit naar 1.450 bedden in de loop van de volgende week", vervolgt hij. De totale capaciteit op de ic is nu 1.301 bedden. In totaal zijn daar 1.095 bedden bezet.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van bijna 16.500 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.