Albert en zijn papegaai Pino hopen op donaties na verwoestende woningbrand: 'Een dubbeltje maar'

EEMNES - Bijna een week geleden brandde de woning van Albert van Zanten (54) uit Eemnes uit. Nu heeft hij alleen zijn 40-jarige papegaai Pino nog. En er speelt een ander probleem: het leeghalen van zijn onbewoonbaar verklaarde huis aan de Patrijzenhof, zodat hij er op termijn weer kan wonen.
Albert en Pino waren op tijd buiten.
Albert en Pino waren op tijd buiten. © Caspar Huurdeman
Omdat Albert arbeidsongeschikt is verklaard, leeft hij van een bijstandsuitkering. Een brand- en inboedelverzekering heeft hij niet. De woningcorporatie is niet verantwoordelijk voor het opruimen, alleen voor het schoonmaken en weer bewoonbaar maken van het huis.
Om de klus in de zwartgeblakerde woning te klaren is een professioneel masker nodig. Bovendien kan Albert de beschadigde en achtergebleven spullen zelf niet opruimen vanwege chronisch letsel. "Door een beknelde zenuw in mijn arm lukt dat niet en als ik het laat doen kost het duizenden euro's. Daarom roep ik mensen op om te doneren, een dubbeltje maar of wat ze kunnen missen. Mensen kunnen mailen naar abvanzanten@gmail.com."
De brandweer in actie.
De brandweer in actie. © Caspar Huurdeman
Albert heeft door de brand, die ontstond door kortsluiting in een laptopadapter, helemaal niets meer. Van een brandweerman kreeg hij 50 euro toegestopt en bij de kringloopwinkel mag hij voor hetzelfde bedrag kleding uitzoeken. "Dat is heel mooi. Ik word wel een beetje emotioneel van al die hulp."
Na een paar nachten in Hotel de Witte Bergen op kosten van de woningcorporatie, heeft hij inmiddels een tijdelijke woning toegewezen gekregen op het Melkpad in Eemnes. "En Pino logeert nu bij mijn moeder, want die kan hier niet verblijven. Er wonen oudere mensen naast me en ik weet niet of die op het lawaai van Pino zitten te wachten."
Albert hoopt dat hij door donaties snel weer terug kan naar zijn woning aan de Patrijzenhof, samen met Pino.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.