Huurprijs expatwoningen daalt door corona (maar rest van de huurprijzen blijft stijgen)

UTRECHT/AMERSFOORT - De uitbraak van het coronavirus heeft veel negatieve effecten, maar voor een verlaging van de huren in de vrije sector zorgt het niet. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Nieuwegein na een studie naar de huurprijzen.
Gekeken naar de laatste drie maanden van vorig jaar stegen de huurprijzen voor woonhuizen met 4,1 procent en die van appartementen met 7,1 procent ten opzichte van 2019. In de gemeente Utrecht betaalde een huurder in de vrije sector eind vorig jaar gemiddeld 14,35 euro per vierkante meter. Dat is 10,9 procent meer dan in 2019. In Amersfoort is het niet veel beter, hoewel het daar minder hard stijgt: 13 euro per vierkante meter, een stijging van 4,7 procent in een jaar.
Voor de hele provincie is de huurprijs 13,55 euro (8,9 procent meer dan 2019). De reden van de stijgende huurprijzen is inmiddels wel bekend: de vraag is groter dan het aanbod en er wordt te weinig bijgebouwd.
Er is wel een Covid-19 effect, maar dat is alleen terug te zien bij de expats die minder op zoek zijn naar een woning. Omdat deze mensen vaak relatief dure woningen huren, is alleen in dit segment in de grote steden een lichte prijsdaling te zien.

Podcast Muurvast

In de podcast Muurvast dook RTV Utrecht in de Utrechtse woningmarkt. Waarom lukt het maar niet om voldoende woningen te realiseren? En welke verhalen gaan er schuil achter falend woningbeleid?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.