Peddelend plastic opruimen, digitaal verkeersexamen en medaille halen via wandel-app

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - SUPpers gingen vandaag het water op om op te ruimen, anderen gaan digitaal een medaille binnenslepen voor de avondvierdaagse of klimmen achter de computer voor een verkeersexamen. Oftewel, dit is Corona Vandaag: jouw dagelijkse overzicht van al het coronanieuws.

SUPpers ruimen plastic in Utrechtse singel op

Uit het water bij het Utrechtse Paardenveld werd vandaag afval gevist door SUPpers. De stand-up paddlers gingen, staand op een surfplank, coronaproof plastic vissen.
Niet alleen in Utrecht werden er plastic zakjes, blikjes en sigarettenpeuken uit het water gehaald. Ook in de rest van de Nederland gebeurde dit tijdens de lenteschoonmaak van Stichting SUPclean-up. Die is al de hele maand door het land aan het toeren met de opruimactie.
SUPpers ruimen op rondom het water
De stichting wil mensen in beweging krijgen en een signaal afgeven om zwerfafval op te ruimen na een dagje buiten zitten.

Basisschoolleerlingen doen verkeersexamen

Het is een spannende dag voor kinderen uit groep 7 in onze regio. Vandaag mogen zij hun theoretische verkeersexamen doen. Veilig Verkeer Nederland in Amersfoort heeft een speciale oefensite gemaakt zodat de kinderen zich thuis goed hebben kunnen voorbereiden.
In 2020 was er door de coronacrisis een grote omslag naar thuisonderwijs en werden de oefenexamens meer dan 420.000 keer gemaakt.

Corona-effect(je): daling huurprijs expatwoningen (maar rest stijgt)

De uitbraak van het coronavirus heeft veel negatieve effecten, maar voor een verlaging van de huren in de vrije sector zorgt het niet. Dat concludeert de Nederlandse Vereniging van Makelaars in Nieuwegein na een studie naar de huurprijzen.
Gekeken naar de laatste drie maanden van vorig jaar stegen de huurprijzen voor woonhuizen met 4,1 procent en die van appartementen met 7,1 procent ten opzichte van 2019. In de provincie Utrecht is de gemiddelde huurprijs per vierkante meter 13,55 euro (8,9 procent meer dan 2019).
Er is wel een Covid-19 effect, maar dat is alleen terug te zien bij de expats die minder op zoek zijn naar een woning. Omdat deze mensen vaak relatief dure woningen huren, is alleen in dit segment in de grote steden een lichte prijsdaling te zien.

508 nieuwe besmettingen in 24 uur

Het RIVM telde het afgelopen etmaal 508 nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht. Er werden negen mensen opgenomen in het ziekenhuis en er werd één overlijdensgeval als gevolg van Covid-19 gemeld.
Het aantal nieuwe besmettingen is ietsje minder dan het gemiddelde per dag van de afgelopen week. De afgelopen week kwamen er in deze provincie elke dag gemiddeld 538 nieuwe besmettingen bij. Maar het is goed om te onthouden dat in het weekend minder mensen zich laten testen: op maandag en dinsdag worden er dus minder positieve tests gemeld.
Landelijk werden er 6824 positieve coronatests geregistreerd. Dat was het hoogste aantal voor een maandag sinds 28 december. Gemiddeld kwamen er in Nederland de afgelopen week elke dag 7373 nieuwe gevallen binnen: het hoogste niveau sinds januari. Het RIVM meldt dat meer mensen zich laten testen, maar dat ook het percentage positieve tests stijgt.

Priklocatie Woerden klaar maar... er zijn geen vaccins

De vaccinatielocatie in Woerden opent niet op 1 april, maar ruim anderhalve week later op 12 april. Dat heeft de GGD-regio Utrecht desgevraagd laten weten. De locatie aan de Bleek 1 is klaar voor gebruik, maar er is nog niet voldoende vaccin.
Begin maart werd bekend dat Woerden een eigen vaccinatielocatie zou krijgen in de stad. Het voormalige hoofdkantoor van Campina werd als meest geschikte optie gevonden. Volgens wethouder Arjan Noorthoek kon er vanaf 1 april geprikt worden, maar die deadline wordt dus niet gehaald.

Via een app medaille verdienen voor Vierdaagse

Net als vorig jaar gaat de avondvierdaagse door het coronavirus niet door. Maar wandelaars kunnen wel vanuit huis verschillende routes lopen met een app die is ontwikkeld door de Koninklijke Wandel Bond.
De app is gericht op kinderen, maar de routes zijn volgens Mariëlle Vissers van de wandelbond eigenlijk voor iedereen leuk. "Als mensen zich hebben aangemeld krijgen ze toegang tot een speciale app. Daarmee kunnen ze vanuit hun huis gaan lopen. Ze geven aan hoeveel kilometer ze willen lopen en krijgen dan een aantal routes te zien op de app. En dan kunnen ze er eentje kiezen en lekker op pad gaan!"
Ook vorig jaar was er een thuiseditie. Daar deden toen 60.000 mensen aan mee. Tot 30 juni kunnen deelnemers meedoen. De startdatum mag iedereen zelf verzinnen. Wie de vier dagen binnen twee weken loopt, krijgt een medaille.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.