'Rust zacht, lieve Bieb!': veel reacties op overlijden Bibian Mentel

Mentel bij de aankondiging van het Cruyff Court in januari.
Mentel bij de aankondiging van het Cruyff Court in januari. © RTV Utrecht
UTRECHT/LOOSDRECHT - De dood van de paralympische snowboardkampioene Bibian Mentel heeft een stroom aan reacties losgemaakt. Mentel overleed op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide botkanker. Onder anderen de Utrechtse atlete Dafne Schippers had mooie woorden voor haar over: "Rust zacht, lieve Bieb!"
Mentel werd in Utrecht geboren maar woonde in Loosdrecht. Vorige week maakte ze nog een bezoek aan haar geboorteplaats om een Cruyff Court te openen bij revalidatiecentrum De Hoogstraat aan de Rembrandtkade. Ze revalideerde daar zelf meerdere keren.
De sportster had jaren geleden een tumor in haar been dat daarom moest worden geamputeerd. Daarna werd ze drievoudig paralympische kampioene. De kanker keerde onlangs terug en bleek uitgezaaid naar de hersenen. Genezing was daarop niet meer mogelijk.
De snowboardster onthulde vorige week samen met haar man Edwin Spee een bord aan het hek van het Cruyff Court in Utrecht met haar naam erop. "Het is fantastisch dat ik mijn eigen court zelf nog heb kunnen openen", zei ze toen. Daarna deed ze in haar rolstoel ook nog een spelletje mee met een groepje kinderen.

Reacties

De Johan Cruyff Foundation reageerde ook op het overlijden van Mentel: "Je bent een groot voorbeeld voor alle kinderen met een beperking, maar ook voor ons." Ook de Nederlandse skivereniging in Utrecht liet op social media weten 'met grote verslagenheid' van het nieuws te hebben gehoord.
En zelfs in de top van het koningshuis en de regering werd verdrietig gereageerd op het nieuws. Prins Constantijn en prins Pieter Christiaan stonden even stil bij de dood van Mentel en minister-president Mark Rutte noemde haar "Een icoon van de Nederlandse paralympische sport."
Ook collega-atleet Dafne Schippers had niks dan lieve woorden over voor Mentel in een Instagram-story: "Zo lang en hard gestreden! Wat een bijzonder mens! Zo veel geleerd van jou in de 12 jaar dat ik je ken!"
Reactie van Dafne Schippers op overlijden Bibian Mentel
Reactie van Dafne Schippers op overlijden Bibian Mentel © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.