Grote politie-actie in westen van provincie was deel van drugsonderzoek: zes aanhoudingen

PROVINCIE UTRECHT - Een grote politie-actie vanochtend waarbij tientallen agenten invallen deden in Montfoort, Ameide, Lopikerkapel en Haastrecht maakt deel uit van een maandenlang lopend onderzoek naar een criminele bende die op grote schaal in drugs zou handelen. Er zijn vijf mannen en een vrouw aangehouden en meerdere vuurwapens gevonden. Ook is er beslag gelegd op huizen, dure auto's zoals een Corvette en een Ferrari, en een speedboot.
Politie over grote politie-actie in westen van provincie
Verslaggever Peter Huting was vanochtend vroeg uit de veren en volgde de politie-actie vanaf het moment dat de eerste inval werd gedaan. "Met name in Montfoort was het spectaculair. Daar kwam een grote groep agenten, een man of 20 à 25, waarvan een deel in het zwart, met bivakmutsen en schilden en een stormram. En die gingen daar een woonhuis en een bedrijfspand binnen."
De verslaggever stond later enkele uren op De Zodeslagen in Ameide en zag hoe daar een Corvette, Dodge pick-up truck, Ferrari en een speedboot in beslag werden genomen.

Maandenlang onderzoek

De actie van vandaag is volgens de politie een vervolg op een eerdere inval in oktober vorig jaar. Toen kwam de politie in actie na meldingen over een wietkwekerij op een bedrijfsterrein aan de Heeswijk in Montfoort.
Er werden toen 200.000 euro, een vuurwapen en verschillende nepvuurwapens gevonden. Agenten sloegen een 33-jarige man en een 31-jarige vrouw in de boeien. "Het politieonderzoek gaat nog verder en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten", meldde de politie toen.

EncroChat

Die woorden van de politie bleken inderdaad niet gelogen. Er werd een onderzoek gestart naar de manieren waarop verdachten met elkaar communiceerden. Dat bleek via EncroChat te gaan: een versleuteld communicatienetwerk dat onlangs werd gekraakt door justitie zodat rechercheurs konden meelezen met boodschappen van gebruikers. Zo werd duidelijk dat de verdachten zich, volgens de politie, bezighielden met het maken en verhandelen van drugs.

Meerdere invallen

De politie-actie van vandaag, waarbij er op vier verschillende locaties invallen werden gedaan, was het einde van dit onderzoek. Tientallen agenten vielen binnen in panden in Montfoort, Ameide, Lopikerkapel en Haastrecht. Vijf mannen en een vrouw zijn aangehouden. Vier van hen zitten nog zeker een paar dagen vast.
Burgemeester Petra van Hartskamp-de Jong van Montfoort is blij dat de politie een slag heeft geslagen in de bestrijding van drugscriminaliteit. "Mooi dat onze integrale aanpak van ondermijning tot actie leidt en effect heeft. Misdaad mag niet lonen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.