Vader geeft dochter pak rammel en scheert haar hoofd kaal: 'Dat is onze cultuur'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
LEUSDEN - "Het is in onze cultuur normaal om je dochter te slaan en daarna kaal te scheren als zij iets heeft gedaan wat niet mag." Dat was de verklaring die een 48-jarige man uit Sierra Leone aan de politie gaf voor het mishandelen van zijn dochter, bij haar moeder thuis in Leusden.
De man moest vandaag in Utrechtse rechtbank verschijnen om zich voor de kindermishandeling te verantwoorden, maar hij is spoorloos. Het Openbaar Ministerie heeft aanwijzingen dat hij naar het buitenland is vertrokken. De rechtbank besliste daarom dat hij bij verstek kan worden berecht.

Geslagen en vernederd

In 2017 werd bij de kinderbescherming gemeld dat de man, die niet bij zijn gezin in Leusden woonde, zich schuldig zou maken aan kindermishandeling. Vanwege de onveilige situatie werd het gezin toen onder toezicht geplaatst. Maar twee jaar geleden waren er weer signalen dat het toen 16-jarige meisje door haar vader werd mishandeld. Hulpinstanties wilden met het gezin in gesprek, maar de vader weigerde daaraan mee te werken.
Aan de politie vertelde het meisje dat zij door haar vader werd geslagen, onder meer met een kunstbloem van ijzerdraad en een tak met bladeren. Ze zou klappen hebben gekregen op haar armen, rug en benen en zou zijn vernederd en uitgescholden voor hoer. Dat gebeurde in het bijzijn van haar moeder. Na de afranseling werd zij kaal geschoren.

Geen aangifte

Het meisje werd op deze manier gestraft als zij zonder toestemming van haar ouders van huis wegbleef, wat kennelijk meerdere keren was gebeurd. Zo kreeg zij in de zomer van 2019 een pak slaag na een uitstapje naar Antwerpen. Zij liet de agenten de littekens op haar armen zien en droeg een pruik om haar kale hoofd te verbergen.
De moeder van het meisje bevestigde het verhaal van haar dochter. Ze zou tijdens de mishandeling zijn weggelopen, omdat ze het niet meer kon aanzien. Maar zij zou wel haar dochters haar hebben losgemaakt, zodat haar man het kon afscheren. Ook zou de moeder haar eerder ook al eens zelf kaal hebben geschoren, in opdracht van vader.
De dochter vertelde de politie uitgebreid over de mishandeling en ook dat zij door haar vader werd opgesloten. Desondanks wilde zij geen aangifte tegen hem doen, omdat het bij de cultuur in het vaderland van het gezin zou horen. Ook haar moeder deed geen aangifte.

Opvoedingsregels

De vader heeft bij de politie toegegeven dat hij zijn dochter heeft geslagen met de tak van een boom. Volgens hem hoort het bij de cultuur van Sierra Leone dat na een straf het hoofd word kaalgeschoren. Dat zou twee keer zijn gebeurd toen het meisje 15 en 16 jaar oud was. Hij zei tijdens het politieverhoor dat hij had "geleerd dat het een misdaad is en het nooit meer zal doen."
Maar volgens de reclassering moet hij nog leren hoe het in Nederland met de opvoedingsregels zit en moeten instanties als Veilig thuis en de kinderbescherming toezicht op hem en zijn gezin houden. Het OM gaat daarin mee.
Ondanks het ontbreken van een aangifte ziet de officier van justitie in de verklaringen van de betrokkenen voldoende bewijs voor de verdenkingen. Hij eiste een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand voor de vader. Daar komt wat hem betreft ook nog een taakstraf van 120 uur bij, die de verdachte zal moeten uitvoeren als hij weer in ons land opduikt. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.