RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

IJsselsteiner (45) trapt in val van pedojagers na afspraakje met Roosje van 14

IJSSELSTEIN - Een 45-jarige IJsselsteiner is in de val van een groep pedojagers getrapt toen hij 26 oktober vorig jaar seksueel getinte chats uitwisselde met een minderjarig meisje. Toen hij met 'Roosje' afsprak bij het busstation in het centrum van IJsselstein, werd hij niet opgewacht door een 14-jarig meisje maar door zeven jonge mannen die zich pedohunters noemden. Zij filmden hem en zetten de beelden op internet.

'Roosje' was volgens het Openbaar Ministerie een virtuele creatie van de pedohunters. Maar desondanks stond de man vandaag voor de rechter, omdat hij volgens het OM heeft geprobeerd om ontucht te plegen met een minderjarige.


Ontmaagden
IJsselsteiner P.T. heeft bekend dat hij via de site Chatplaza vaker gesprekjes voerde met jonge meisjes, maar zegt dat hij nooit echte afspraakjes had gemaakt. In oktober zat hij werkloos thuis en bezocht hij uit verveling de chatsite waar hij contact kreeg met 'Roosje.' Hij wilde haar steunen, omdat zij thuis problemen had met haar moeder, vertelde de verdachte. Maar al snel gingen de chats tussen de twee over seks.

Via de chatsite vroeg de verdachte het meisje om hem te ontmoeten en zonder onderbroek naar de afspraak te komen. Hij stelde haar voor om samen stoned te worden en zich door hem te laten ontmaagden. Ook stuurde hij haar een foto van een vrouw die een man bevredigd in een heftige sm-scene en vroeg hij haar om hetzelfde bij hem te doen.


Bezorgdheid
Twee keer maakte T. een afspraak met 'Roosje' en besloot hij daar op het laatste moment vanaf te zien. Hij besefte dat zij minderjarig was en was naar eigen zeggen bang dat hij problemen met de politie kon krijgen. De derde afspraak liet hij wel doorgaan. Zij was al op de bus gestapt en hij zou bezorgd zijn geweest, omdat het buiten al donker was. Hij bleef volhouden dat hij toen geen seksuele bedoelingen had gehad.

Volgens de officier van justitie ging de man veel te ver. Hij stelde de minderjarige zelfs voor om bij hem in te trekken en gaf haar zijn adres en telefoonnummer. Ze zou haar moeder in een briefje kunnen laten weten dat zij zichzelf ging verdrinken, chatte hij. Ze zou haar dan niet komen zoeken. De offiicier vroeg zich af wat T. had gedaan als er ineens een 14-jarig meisje op zijn stoep had gestaan. "Dan had ik haar direct weggestuurd", antwoordde de man. Maar dat vondt de officier weinig geloofwaardig.

Gelukkig is er in deze zaak geen geweld gebruikt, maar de beelden zijn wel online gekomen. "Stop met pedojagen en stop met aanhouden!"
Officier van justitie

Pedojagers strafbaar
Toen de man op 26 oktober bij het IJsselsteinse busstation met de pedojagers werd geconfronteerd, ontstond een opstootje waar de politie op afkwam. Die besloot de zaak nader te onderzoeken. Volgens de politie zijn ook de pedohunters strafbaar, omdat zij als burgers het recht in eigen hand hebben genomen. Het OM benadrukte dat een ontuchtzaak door deze vorm van uitlokking ook 'juridisch kapot' gemaakt kan worden.

De actie van de pedojagers heeft ook schadelijke gevolgen voor de verdachte gehad. Hij is naar eigen zeggen bedreigd en is zijn woning kwijtgeraakt, nadat de beelden van het afspraakje online waren gezet. Hij zit door het gebeuren psychisch danig in de knoop.

Celstraf en behandeling
Volgens deskundigen is het gedrag van T. mede te wijten aan stoornissen die hij heeft. De man is in zijn jeugd veel gepest en lijdt aan depressies en angststoornissen. Hij heeft ook problemen met het aanknopen van relaties. T. zegt dat hij geen pedofiel is en dat wordt bevestigd door de deskundigen. Die vinden ook dat de kans klein is dat hij opnieuw in de fout gaat, maar stellen dat hij zich wel moet laten behandelen.

Het OM eist vijftien maanden cel tegen de verdachte, waarvan vijf maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. De rechtbank zou hem moeten verplichten om zich te laten behandelen. De IJsselsteiner zou activiteiten met minderjarigen moeten vermijden. Ook zou hij moeten stoppen met het uitwisselen van seksueel getinte berichten met minderjarigen en weg moeten blijven van apps en websites waar dat gebeurt.


Uitlokking
De advocaat van T. vroeg de rechtbank om zijn cliŰnt van de ernstigste verdenkingen vrij te spreken, omdat er sprake was van uitlokking door de pedojagers. Hij vroeg ook begrip voor het feit dat dit gebeurde toen de IJsselsteiner door een moeilijke periode ging. Bovendien zou hij door het online zetten van de beelden ook al flink zijn gestraft. De verdachte zelf beloofde aan het einde van de zitting dat het nooit mee zou gebeuren.

De rechtbank neemt twee weken de tijd om tot een vonnis te komen. De uitspraak is op dinsdag 8 juni.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -